Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne 10. 5. 2022

11. 5. 2022 | Agris

Čeští zemědělci s obavami sledují rozšiřující se sucho, pršet v dohlednu nemá

Čeští zemědělci po dvou poměrně dobrých letech znovu s obavami sledují nastupující sucho v době, kdy by potřebovali na polích a v sadech dostatek vláhy k tomu, aby rostliny dobře rostly. Aktuálně jsou tři nejhorší stupně zemědělského sucha z šesti na 16 procentech území republiky.

Lesníci podpořili vyhlášení dvou chráněných území na jihu Moravy

Na letošním připravovaném vyhlášení dvou přírodních památek – Týnecké Fleky a tzv. Saufang se shodly Lesy ČR s Odborem životního prostředí Jihomoravského kraje. Jde o nejcennější lokality starých porostů lužního lesa s enklávami luk se starými solitérními stromy, mokřady a vodními kanály.

Zelenskyj žádá otevření přístavů, aby se předešlo potravinové krizi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žádá, aby se okamžitě otevřely ukrajinské přístavy v Černém moři, které jsou pod kontrolou Rusů. Současná situace může podle jeho slov vyvolat potravinovou krizi, napsal server Ukrajinska pravda.

Cena medu nejspíše poroste. Přijdeme o zákazníky, obávají se včelaři

Ačkoli včelaři ještě přesně neví, kolik se jim letos podaří vyprodukovat medu, v jednom mají jasno – lidé si za něj připlatí více než v minulých letech. Může za to vyšší cena nafty, obalového materiálu i cukru. Včelaři se proto již nyní obavájí, že přijdou o zákazníky.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 11. 5. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:28