Agris.cz - agrární portál

V Ústí n. L. bude asi víc jahod než loni, na pomoc se sklizní přijeli Ukrajinci

19. 5. 2022 | ČTK

Zahrada Svádov v Ústí nad Labem bude mít letos zřejmě větší úrodu jahod než loni. Jahodníky se jak na polích, tak ve sklenících prohýbají pod tíhou ovoce, červenat se jich zatím začalo kvůli chladnému jaru málo. K dispozici má tak podnik zatím 15 z 30 brigádníků, kteří dorazili ze Zakarpatské oblasti na Ukrajině. Ještě v březnu nebylo jisté, zda se kvůli válce do ČR dostanou. ČTK to dnes řekl majitel podniku Stanislav Štrympl.

"Jahod bude asi hodně, ale zatím jich máme málo, protože pomaleji zrají. Jaro bylo studenější, hlavně v noci, ráno mrzlo a teď zase přišly tepla a sucho," uvedl Štrympl. Dodal, že v úterý, kdy část republiky zasáhly bouřky, napadlo zhruba 12 milimetrů srážek. "To nám trochu pomohlo, ale my zavlažujeme," doplnil.

Hlavní sezona přijde asi za deset dní, kdy by měli přijet další Ukrajinci. "Ti, co tady byli z Ukrajiny loni, tak chtěli přijet znovu, takže jsou to ti samí. Někdy se ozvou ti, co utekli před válkou, mají ale děti, o které se musí starat, takže je moc nevyužíváme," uvedl Štrympl. Stálí pracovníci, kteří míří do Svádova několik let v řadě, podle Štrympla na zdroj příjmů ze sběru jahod spoléhají, také proto dal přednost jim před uprchlíky. "Někteří mají pracovní víza a ti, co si je udělat nestihli, protože zavřeli velvyslanectví, tak přijíždí na pas a mají status uprchlíka," řekl majitel.

Letos se vanička jahod začala prodávat zhruba za 69 korun, ve chvíli, kdy se do obchodů začnou ve velkém dovážet jahody ze zahraničí, bude Štrympl ovoce zlevňovat. "My jsme s cenami začali jako loni, i když vstupy jsou vyšší než loni," podotkl zemědělec. Nejvíc podle něj prodražila hnojiva, která zdražila až o stovky procent. "Na výrobu hnojiv je potřeba výroba energie a plyn. Některé továrny přestaly dokonce vyrábět a hlavně se některá (hnojiva) dovážela z Ukrajiny," dodal Štrympl. Na vyšších nákladech se podepsala také vyšší cena nafty nebo drahé obalové materiály.


Zdroj: ČTK, 19. 5. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:37