https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ruska-armada-znicila-ukrajinskou-narodni-genovou-banku-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ruská armáda zničila plánovanou výsadbu ukrajinské Národní genové banky rostlin Aktualizováno

18.5.2022 15:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Při ostřelování Charkova ruskou armádou bylo zničeno výzkumné pracoviště Národní genová banka rostlin Ukrajiny, ve kterém se připravovalo vysetí semen rostlin pro jejich další uložení v bance. Informaci o zničení vzorků zveřejnil vedoucí výzkumného týmu Serhiy Avramenko, na Twitteru o tom informovala Ukrajinská ambasáda v ČR.
 
Genové banky zakládají státy proto, aby bylo možné obnovit zemědělskou produkci místních potravin, pokud by pěstované plodiny byly zničeny válkou, tornádem, povodněmi nebo jinou katastrofou.

„Abychom zajistili, že semena neztratí klíčivost, jednou za několik let jsou zaseta, vyklíčí, uzrají a jsou znovu sklizena a uskladněna. Na tento rok byla naplánována přesně taková obnova. Semena byla převezena do této místnosti, odkud měla být v březnu zaseta. Ale přišla tlupa takzvaných ruských ‚osvoboditelů‛ a proměnili naši genovou banku v popel,“ popisuje Avramenko ve videu, kde ukazuje vypálenou místnost s popelem zrn a semen připravených na zasetí.

Genová banka Ukrajiny byla založena po vyhlášení ukrajinské nezávislosti v Charkově v roce 1992, provozuje ji 28 ukrajinských výzkumných a pěstitelských institucí. Ukrajinská genová banka patří mezi 10 největších rostlinných bank na planetě. Schraňuje přes 150 tisíc položek genetického materiálu z 544 zemědělských plodin a 1 802 druhů rostlin. Podle dostupných informací byla zničena jen ta část sbírky, u které se připravovalo vysetí. Depozity uschované v samotné bance jsou zřejmě stále v bezpečí.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AZ

A Z

18.5.2022 15:50
Možná za to ta ruská jelita nemohou. Třeba tam dopadl nějaký jejich vrak..

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/ukrajinci-oznamili-sestrel-ruskeho-bojoveho-letounu-40397440#source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

18.5.2022 19:26
V Sýrii také zničili genovou banku. Je to zvěrstvo. Ještě, že máme Světovou Genobanku na Špicberkách. https://en.wikipedia.org/wiki/Svalbard_Global_Seed_Vault
Odpovědět
RP

Radim Polášek

18.5.2022 20:25 Reaguje na Katka Pazderů
V Sýrii v tamní genové bance mohly být genové linie dobře přizpůsobené místním podmínkám, suchu nebo třeba zasolené půdě. Samy o sobě nemusely být z různých důvodů moc použitelné na produkci, ale mohly by snadno sloužit jako zdroj genů pro vývoj přizpůsobených odrůd.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

18.5.2022 20:21
Řekl bych. že 4/5 russáků v ruské armádě nemají ani ponětí, o co jde.
Jinak je otázka, jak cenné tam byly ty genetické linie semen a do jaké míry se dá ta genová banka obnovit z semen, která tam někde na Ukrajině někde na polích atd ještě jsou nebo z semen jiných genetických bank.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

19.5.2022 17:09 Reaguje na Radim Polášek
A koukám, že jsem to předtím nějak moc rychle přečetl, zničena byla pouze část semen určená znovuvysetím k obnovení klíčivosti, vytažená do nějaké přípravné místnosti. Uskladněná semena zůstala nepoškozena.
V takovém případě by to mělo být plně nahraditelné, akorát se semena vysejí příští rok, což by nemělo prakticky vůbec vadit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.5.2022 20:57
Zkuste si vzpomenout, co ještě Rusi nezničili. Je to vřed na těle lidstva a pokud nebude vyřezán, rozleze se jako rakovina.
Hitlerismus byl vyřezán a byl od něho 75 let pokoj.
Odpovědět
kk

karel krasensky

18.5.2022 21:29 Reaguje na Pavel Hanzl

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
MK

Majka Kletečková

18.5.2022 21:58 Reaguje na karel krasensky
Nahlašuji porušení pravidel diskuze.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 00:19 Reaguje na Majka Kletečková
To je od vás skutečně hezké. Ale co kdybyste místo bonzování uvedla nějaký argument, třeba něco o Rusku pozitivního a hlavně nevylhaného??
Já vím, nelze.....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.5.2022 10:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak vy to musíte vědět nejlíp, vy jste do toho Sojuzu jezdil za bony ten socík pomáhat budovat, že jo:-))).

Já vím, to bylo z Tuzexu dětem na Lego a manželce něco na sebe a nějaké ty šminky ... to vůbec nebyla kolaborace a přizdisráčství.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.5.2022 23:40
Proti zničení alexandrijské knihovny jde o plochou historku okresního formátu.
Traduje se , že to byli Arabové , faktem je, že to byli nejdříve křesťané a teprve později vyznavači Mohameda.
Taky jsme to přežili a aby to nebylo nudné odborníci tvrdí, že nebýt zhroucení antické civilizace, lety do vesmíru by započaly v období středověku.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 00:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
První ji vypálili Římané.
Ale bylo v ní asi vědění Staré civilizace, která postavila gigantické kamenné stavby (Teewanaco, Baalbeckou terasu, Sfingu atd. atd. atd. atd.) a která možná asi dovedla létat i do vesmíru (Ptolemaiovy mapy, Erasthotenovo měření zemského kvadrantu atd. atd. atd.). Jen pár objektů se zachovalo (analogový počítač z Kyrkéry), patřila k ní možná i Atlantida a byla zničena v období mladšího dryasu.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

21.5.2022 10:48
Chtelo by to vic podrobnosti, zda ta skoda byla opravdu tak velka, aby se o ni psalo i jinde ve svete, nez v mistnich novinach.
Dramatictejsi historie stara pres 80 let je spojena se jmenem slavneho biologa - ktereho zahubil Lysenkem motivovany Stalin - Vavilova. (Vavilov nebyl primo zastrelen, zemrel hlady v Saratove ve vysetrovaci vazbe roku 1942 v dusledku tehdejsich valecnych vypadku dodavky potravin...) Ten shromazdil unikatni genovou banku obilovin v Leningrade
a na te genove bance bylo pozoruhodne, ze prezila i blokadu Leningradu spojenou s hladomorem zimy 1941/42 a nasledneho roku 1942. Hlady umrela behem blokady i cast zamestnancu toho ustavu -ale genova banka obilnin zustala nedotcena
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.5.2022 17:49 Reaguje na Miloš Zahradník
Tak tehdy fanatismus podnícený Stalinem sehrál ještě kladnou roli. Ovšem tehdy byla ruská říše , v držení bolševiků, na vzestupu. Dnes naopak Ruská říše upadá a o Rusácích v souvislosti s napadením Ukrajiny se nic kladného říct nedá.
Odpovědět

Jana Řepová

25.5.2022 12:58
Barbaři.
Odpovědět
MM

Milan Milan

25.5.2022 14:19
Já myslel, že do Charkova rusi nepronikli. Nebo jo? A že šli zrovna po obilí? Ale i teď je na zveřejňovaných mapkách Charkov mimo ruskou okupační zónu???
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist