Agris.cz - agrární portál

Bloomberg: Rusko vítězí v potravinové krizi, kterou pomohlo vytvořit

24. 5. 2022 | ceskenoviny.cz

Válka, kterou Rusko zahájilo proti Ukrajině a která prohlubuje globální potravinovou krizi, udělala z Ruska jednoho z vítězů chaosu, jenž Kreml pomohl sám vytvořit. Zatímco ukrajinské přístavy jsou zablokované, Rusko posílá obilí odběratelům, kteří o ně mají zájem. Prodejní cena je ale vyšší, a to právě kvůli problémům, které způsobila blokáda Ukrajiny. Uvedla to agentura Bloomberg.

Válka zablokovala vývoz ukrajinského obilí přes černomořské přístavy, čímž znemožnila dodávky pro země od Somálska po Egypt. Tyto problémy, ke kterým se přidává i horké počasí a sucho, což zhoršuje kvalitu sklizně v jiných částech světa, způsobily citelný růst cen. Obilí se tak nyní prodává téměř za rekordní částky, což zvyšuje riziko hladu v částech Blízkého východu a Severní Afriky.

Rusko ale dál vyváží svou pšenici, ovšem za vyšší ceny než dříve. Odběratele přitom ve světě nachází, což mu umožňuje inkasovat z každé tuny víc peněz. Moskva také v příští sezoně očekává rekordní sklizeň pšenice, což naznačuje, že bude z nastalé situace profitovat i nadále.

Ceny pšenice na světových trzích se od začátku letošního roku zvýšily o více než 50 procent. Kreml tak v letošní sezoně jenom na dani z vývozu pšenice získal už asi 1,9 miliardy dolarů (více než 43 miliard Kč), odhaduje společnost SovEcon. Ta působí jako poradce v zemědělském sektoru.

"Potraviny tak oklikou používají jako válečnou zbraň, než aby přímo útočili na lidi," řekl výzkumný ředitel Tim Benton z britského institutu Chatham House, kde se věnuje globálním rizikům. Narážel tak na komentář Moskvy, že ukrajinský přístav Oděsa odblokuje pouze za předpokladu, že Západ zruší sankce uvalené na Rusko za jeho agresi vůči Ukrajině. "Vzhledem k důležitosti trhu s obilím jsme se z politického hlediska dostali na úplně nové místo," dodal.

Blokováním ukrajinských přístavů Moskva donutila Kyjev, aby své obilí vyvážel po zemi. Výsledkem je, že Ukrajina teď vyváží jen asi čtvrtinu objemu obilí, než vyvážela před válkou.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 24. 5. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:18