Agris.cz - agrární portál

Na Královéhradecku začaly samosběry jahod, čeká se průměrná úroda

25. 5. 2022 | ČTK

Na Královéhradecku začaly samosběry jahod. Dnes si lidé mohli jahody poprvé natrhat u pěstitelů ve Lhotě pod Libčany, kteří kvůli předpovídanému příchodu dešťů udělali mimořádný samosběr. "Letos máme k samosběru jahody asi na pěti hektarech," řekl ČTK předseda Agrodružstva Lhota pod Libčany Pavel Veselý.

Porosty jahod jsou letos normální kvality, mrazy je nijak nepoškodily. "Úroda by mohla být normální," řekl Veselý. Upozornil, že bude záležet na dalším vývoji počasí, protože pokud by přišly velké deště, hrozilo by hnití jahod.

Cen ze samosběru družstvo nezvýšilo. Za jeden kilogram sebraných jahod lidé zaplatí 60 korun. "Víme, že je krize a všechno se zdražuje, ale necháváme loňskou cenu," řekl Veselý. Dny, kdy se sbírá, družstvo oznamuje na webu. Jahody si lidé sbírají do vlastních nádob.

Loni samosběry jahod na Hradecku začaly až před polovinou června, tedy o dva až tři týdny později než obvykle. Důvodem bylo velmi chladné jarní počasí, které vegetaci opozdilo.

Úrodu jahod v drtivé většině nechají ve Lhotě pod Libčany sklidit formou samosběru. "Pouze malou část na začátku sklizně prodáváme zeleninám a do terna (do prodejen Terno)," řekl Veselý.

Agrodružstvo Lhota pod Libčany hospodaří na výměře 2780 hektarů orné půdy a 130 hektarů luk. V rostlinné výrobě se zaměřuje na pěstování pšenice, ječmene a žita. Dále družstvo pěstuje i mák, řepku, cukrovku, brambory. Ze speciálních plodin pěstuje čekanku.

ry hj


Zdroj: ČTK, 25. 5. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 01:43