Hlavní obsah

Ve Finsku začali vařit pivo s chutí bezpečí a svobody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel malého pivovaru na východě Finska se rozhodl oslavit přihlášku své země do Severoatlantické aliance pivem, přesněji výrobou „piva NATO“, které podle výrobce má „chuť bezpečí s nádechem svobody“, jak uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Pivo se prodává v modrých plechovkách.

Článek

Nálepka piva v modré barvě se podobá znaku NATO a název je slovní hříčkou: OTAN ve francouzštině znamená NATO a Otan Olutta ve finštině prostě znamená „Jdu na pivo“.

Pivovarník Petteri Vänttinen z malého pivovaru v Savonlinně, která leží jen asi 50 kilometrů od ruských hranic se nyní snaží držet krok s poptávkou.

„Prostě to explodovalo. Měl jsem hovory z celého světa, ze Spojených států, Japonska, Německa. Bylo jich příliš mnoho, než abych si je zapamatoval,“ řekl AFP dvaačtyřicetiletý Fin, kterému telefon zvonil nepřetržitě čtyři dny.

A do malého pivovaru, postaveného ještě v dobách, kdy Finsko bývalo součástí carského Ruska, se hrne podle AFP nepřetržitý proud zákazníků, a tak má Petteri s osmi zaměstnanci co dělat, aby drželi krok s poptávkou. Pivo je prakticky vyprodané hned, co sjede z linky.

„Jsme malý pivovar. Děláme maximum, ale moc nestíháme,“ připustil. „Normálně jsme prodávali sto plechovek denně. Teď je jich přes 2000,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám