Agris.cz - agrární portál

Zemědělskou společnost na Kolínsku může nový systém připravit o třetinu dotací

26. 5. 2022 | ČTK

Zemědělská společnost v Bečvárech na Kolínsku by mohla kvůli novým pravidlům pro vyplácení zemědělských dotací přijít zhruba o 25 až 35 procent ze všech dotací, které dostává. S výměrou 4300 hektarů půdy patří ke středně velkým podnikům, na Kolínsku je největší. Na dotaz ČTK to dnes uvedl místopředseda společnosti a předseda okresní Agrární komory Kolín Vojtěch Kšírl.

Podpora na prvních 150 hektarů půdy zůstane na 23 procentech z celkové částky na přímé platby. Původně bylo plánováno deset procent. Podle nového nastavení dotací tak dostanou více peněz hlavně menší farmáři. Vládní koalice se shodla na podobě strategického plánu zemědělských dotací, informoval dnes v tiskové zprávě mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Kšírl považuje kroky podporující zemědělce, kteří nemají produkci, za nešťastné. „Bojím se, že se to zvrtne a budou z toho čerpat dotace takzvaně na nic,“ uvedl. Za zásadní nyní považuje, aby včas věděl, jakými pravidly se má řídit. Předběžně vypočítal výpadek na dotacích zhruba na 25 až 35 procent z celého objemu dotací, které společnost dostává. Jde podle něj zhruba o osm milionů korun.

Zemědělská akciová společnost Bečváry na Kolínsku s asi stovkou stálých zaměstnanců hospodaří na 4300 hektarech půdy, z živočišné výroby se zaměřuje na chov skotu, stará se zhruba o 640 dojnic, k odběratelům jejich mléka patří například Mlékárna Pragolaktos. Chov prasat loni zrušili, zůstal jen výkrm.

Pravidla vyplácení dotací na období od roku 2023 do roku 2027 od ledna kritizuje hlavně Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR, kteří varují před tím, že nastavení dotací povede k dalšímu růstu cen potravin a omezení produkce. Agrární komora a Zemědělský svaz kvůli změnám v dotacích spustily v dubnu kampaň nazvanou Zastavme vládní agrohazard, ve které varují před tím, že nastavení dotací může poškodit tisíce středně velkých podniků. Minulý týden také zástupci obou organizací předali vládě petici, kterou podepsalo 18.900 lidí.

dkl gcm


Zdroj: ČTK, 26. 5. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 07:35