Agris.cz - agrární portál

Němci pijí méně kravského mléka, jeho spotřeba je nejnižší od znovusjednocení

31. 5. 2022 | ČTK

Lidé v Německu pijí stále méně kravského mléka a jeho spotřeba klesla na nejnižší úroveň za několik desetiletí. Spotřeba všech druhů kravského mléka, tedy tzv. konzumního mléka, na jednoho obyvatele se loni snížila o 2,2 kilogramu na průměrných 47,8 kilogramu. To je nejnižší spotřeba od znovusjednocení země v roce 1990, vyplývá z údajů Spolkového informačního centra pro zemědělství. Možným důvodem klesajícího trendu u spotřeby kravského mléka je zvýšená spotřeba rostlinných alternativ, jako jsou ovesné, sójové a mandlové nápoje, uvedla agentura DPA.

Ještě v roce 1995 činila spotřeba konzumního mléka, kam patří plnotučné, polotučné, nízkotučné a odstředěné, na jednoho obyvatele 62,4 kilogramu. Před deseti lety to bylo necelých 52 kilogramů. Za posledních 50 let se spotřeba mléka snížila téměř o polovinu.

Podle mluvčí Spolkového úřadu pro zemědělství a výživu (BLE), který spadá pod spolkové ministerstvo výživy a zemědělství, zkonzumoval ještě v roce 1970 každý obyvatel Spolkové republiky Německo v průměru více než 80 kilogramů konzumního mléka ročně. Údaje však nejsou úplné, protože nejsou k dispozici údaje za tehdejší Německou demokratickou republiku, tedy východní Německo.

Na 1. června kromě Mezinárodního dne dětí připadá také Světový den mléka. Svátek vyhlásila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) v roce 2001.


Zdroj: ČTK, 31. 5. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 20:15