Hlavní obsah

Ruská invaze dopadne na tři sklizně pšenice, nemusíme zasít, varuje Kyjev

Ruská invaze na Ukrajinu způsobí celosvětový nedostatek pšenice na dobu nejméně tří pěstitelských sezon. Velká část ukrajinské úrody se kvůli ruské agresi nedostane na trh, což vyvolá růst cen na další rekordy. V úterním zveřejněném rozhovoru s agenturou Reuters to řekl ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ukrajina na dlouhou dobu vypadne z trhu,“ předpověděl v rozhovoru ukrajinský ministr. „Teď mluvíme o třech sklizních pšenice najednou: nemůžeme sklidit loňskou úrodu, nemůžeme sklidit a odvézt tu současnou a do setí té příští se nám nijak zvlášť nechce,“ řekl Solskyj agentuře Reuters.

Ukrajina tradičně pěstuje ozimou pšenici, kterou zemědělci začínají sít od konce léta. Letos se však pěstitelé rozmýšlejí, zda tuto plodinu s ohledem na komplikovaný export zasít.

Rusko a Turecko se bez Ukrajiny dohodly na vývozu jejího obilí

Evropa

Zemědělci na Ukrajině ale už letos na jaře přešli z kukuřice na slunečnici. Olejnin se sklidí z jednoho hektaru z pohledu hmotnosti méně, ale prodají se za vyšší cenu. Podobný přechod může nastat rovněž u pšenice, řekl Solskyj. Po slunečnici a řepce je podle něj v Evropě velká poptávka. Tyto dvě zemědělské plodiny „vytlačí všechno, jednoduše všechno – pšenici i kukuřici”, řekl ukrajinský ministr zemědělství.

Ukrajina pro sklizeň v letošním roce osela celkem 6,5 milionu hektarů ozimé pšenice, ale zemědělci mohli sklidit pouze pět milionů hektarů na území, které má pod kontrolou Kyjev. Na okupovaném území nelze ze zbývajícího 1,5 milionu hektarů sklidit nejméně pět milionů tun pšenice, odhadl Solskyj. I bez tohoto výpadku by zásoby pšenice na Ukrajině mohly dosáhnout 23 milionů tun, přičemž domácí spotřeba činí kolem pěti milionů tun.

Jak dostat zrno z Ukrajiny? Litva navrhuje námořní koridor

Evropa

Ukrajina v době míru vyvážela až šest milionů tun obilí měsíčně, ale blokáda námořních přístavů snížila objem na 300 000 tun v březnu a přibližně na jeden milion tun v dubnu. V prvních deseti dnech tohoto měsíce byl vývoz meziročně zhruba poloviční.

Vláda uvedla, že se snaží zvýšit vývoz přes západní hranici a přes malé říční přístavy na Dunaji. Celkový objem vývozu by mohl v červnu přesáhnout dva miliony tun proti 1,7 milionu tun v květnu, odhaduje Solskyj.

Ani rostoucí vývozní kapacita nedokáže zmírnit obrovské přebytky, které mohou narůst na 55 až 60 milionů tun obilí a olejnin dohromady a které země nemá kde skladovat. Až na podzim skončí sklizeň kukuřice, může nedostatek skladovacích kapacit dosáhnout až 15 milionů tun, odhaduje ministr.

Diplomatické snahy vedené Tureckem o vyjednání bezpečné cesty pro vývoz obilí, které uvázlo v ukrajinských černomořských přístavech, zatím nepřinesly žádný průlom. Kyjev tvrdí, že Moskva si klade nepřiměřené podmínky, zatímco Kreml prohlásil, že volná přeprava závisí na ukončení mezinárodních sankcí proti Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám