Agris.cz - agrární portál

Zákon o rodinných farmách pomůže stabilizovat zemědělský sektor

15. 6. 2022 | ASZ

Pozvání na zasedání Předsednictva Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) přijal místopředseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny PČR Karel Smetana, který je zároveň členem Výboru pro životní prostředí, a rovněž zástupcem odborné komise pro Venkov a zemědělství v KDU-ČSL. Společně jsme diskutovali o důležitých nastaveních nového Strategického plánu – ekoschématech, (ne)omezení velikosti půdních bloků nebo sledování propojenosti podniků. Předsednictvo ASZ ČR představilo záměr ukotvení zákona o rodinných farmách do české legislativy, který by pomohl zjednodušit hospodaření velké skupině zemědělců, a tím i přispěl k diverzifikaci a stabilizaci celého zemědělského sektoru.

Mezi klíčové pilíře politiky KDU-ČSL patří podpora rodiny, rodinných firem, drobných a středních podnikatelů, ale i péče o krajinu a životní prostředí. ASZ ČR proto diskutovala s Karlem Smetanou připravovaný návrh zákona o rodinných farmách, který by v rámci svého lidoveckého programu, mohla KDU-ČSL prosazovat napříč vládní koalicí. Rodinné farmy dlouhodobě nejsou státem nijak systémově podporovány i přesto, že jejich cílená podpora může vyřešit nespočet problémů souvisejících s rozvojem venkova, zemědělství a péčí o krajinu a životní prostředí. Zákon by pomohl rodinným farmám ulehčit jejich hospodaření - zjednodušit stavební rozvoj farem, daňové povinnosti, legislativní podmínky pro zpracování zemědělské produkce, převody majetku v rámci rodiny atd. Některé státy v EU, Maďarsko a Chorvatsko, ve své legislativě zákon o rodinných farmách již mají, Slovensko podobný zákon připravuje a v Polsku jsou rodinné farmy dokonce ukotveny v ústavě.

V rámci nové dotační politiky jsme s Karlem Smetanou diskutovali nastavení kritérií jednotlivých opatření, zejména pak Ekoschémata. Ta jsou novinkou v prvním pilíři Strategického plánu a budou velmi důležitým dobrovolným zdrojem podpor pro zemědělce (až třetinový podíl), kteří se rozhodnou lépe pečovat o půdu, krajinu a hospodářská zvířata. V rámci nastavení DZES (Dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy) je Asociace proti dalšímu snižování velikosti půdních bloků, kdy se navrhuje omezit velikost půdních bloků (u MEO a SEO) na 10 hektarů. Erozi je zapotřebí řešit účinnějšími opatřeními a především ponechat vetší rozhodování a důvěru zemědělcům samotným. Dále Asociace považuje za důležité zajistit sledování propojenosti podniků tak, aby nedocházelo ke zneužívání vyplácení dotací, jak tomu bylo v minulých letech. Dobrým příkladem je PGRLF (Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond), který umí propojenost podniků efektivně sledovat.

Velice rádi budeme nadále současné vládní koalici nápomocni během nastavování Strategického plánu, ale i během předsednictví České republiky v Evropské unii. Karlu Smetanovi děkujeme za návštěvu, vstřícné jednání a podporu ASZ ČR.

Za hlavní kancelář ASZ ČR Anna Chládová


Zdroj: ASZ, 15. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 18:23