Agris.cz - agrární portál

Odborníci: Likvidace včelích rojů neznámého původu je zbytečná

17. 6. 2022 | ČTK

Usmrcení včelích rojů neznámého původu je podle některých odborníků a včelařů zbytečné. A to vzhledem k tomu, že včel ubývá a likvidace jednoho roje znamená usmrcení až 30.000 včel. Roje, u kterých není znám jejich majitel, musí být podle platné vyhlášky zlikvidovány, aby se zabránilo šíření možné nákazy a včelaři si je také nesmí brát do svého chovu. V tiskové zprávě to dnes uvedla včelařská společnost Pleva.

Rojení včelstev je období, kdy se včely rozmnožují. Uskutečňuje se během května a června. Včelaři chtějí poukázat na to, že roje nejsou pro zdravého člověka nijak nebezpečné, přesto jsou k nim často voláni hasiči. V místech mimo hustě obydlené oblasti je podle nich možné je bez obav nechat několik hodin i dní bez povšimnutí, než si včely najdou nové hnízdo.

Problematické jsou roje, u kterých není znám majitel. Vyhláška uvádí, že chovatel má povinnost chránit včely před nákazami nebo škodlivými vlivy. "To znamená, že včelař má dbát na bezpečnost svých včelstev a roje neznámého původu by si neměl brát. Roj může být zdrojem nákaz a nemocí včel a včelího plodu," uvedla Jarmila Machová z Českého svazu včelařů.

Podle Antonína Přidala z Mendelovy univerzity v Brně existují případy, kdy se z roje neznámého původu rozšířil mor, celá problematika však vyžaduje další výzkum a stávající stav legislativy není příliš uspokojivý. "Podle mého názoru by bylo správné provést odchycení roje, odebrat vzorek na vyšetření moru, a je-li v kondici, tak jej usadit," poznamenal. Dodal, že z roje lze přítomnost moru prokázat a utrácet včely bez znalosti jejich zdravotního stavu není dobré řešení.

Současnou praxi považuje za nesmyslnou majitel firmy Pleva Milan Pleva. "Když bude včelstvo napadené, spíš se nevyrojí, naopak rojová nálada je znak, že jsou včely zdravé a vitální. Pokud bych měl možnost, i neznámý roj bych si ponechal, sledoval bych ho, a v případě potřeby zajistil přeléčení," uvedl.

Jeho rodinná firma, kterou založil v roce 1990, sídlí ve východních Čechách nedaleko Rychnova na Kněžnou. V současnosti má 15 zaměstnanců a zabývá se výrobou medu, medoviny, medové kosmetiky nebo výrobků z včelího vosku. V roce 2018 získala Cenu veřejnosti v v soutěži Rodinná firmu roku, kterou pořádá Asociace malých a středních podniků.

V Praze mezi včelaři a hasiči vznikla podle mluvčího hasičského sboru Martina Kavky dohoda, podle které jsou k výjezdům vždy přivoláni i včelaři. "Záleží vždy na rozhodnutí velitele zásahu, nicméně můžeme konstatovat, že například letos se na území Prahy žádný roj neusmrtil," doplnil.


Zdroj: ČTK, 17. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:36