Agris.cz - agrární portál

Za 15 let vyplatil stát chovatelům na kompenzacích za ptačí chřipku 292 milionů

20. 6. 2022 | ČTK

Ministerstvo zemědělství od roku 2007 do současnosti vyplatilo přes 292 milionů korun na kompenzacích chovatelům drůbeže, kteří museli likvidovat zvířata ve svých chovech kvůli ptačí chřipce. Nákaza se v ČR poprvé objevila před 15 lety v Tisové na Orlickoústecku. Dodnes muselo být utraceno více než 600.000 kusů drůbeže. Vyplývá to z informací ministerstva a Státní veterinární správy.

Ptačí chřipka byla poprvé zjištěna už v roce 2006 u volně žijících ptáků, první případ se objevil u uhynulé labutě. V komerčních chovech byl virus diagnostikován poprvé o rok později. Většina případů se objevila v Pardubickém kraji. Kvůli nákaze bylo utraceno přes 103.000 kusů drůbeže a z preventivních důvodů dalších více než 67.000 kusů. Ministerstvo vyplatilo kompenzace za více než 50 milionů.

Během další velké vlny nákazy v roce 2017 bylo na českém území postupně vyhlášeno 39 ohnisek. Kvůli nákaze bylo utraceno téměř 98.000 kusů drůbeže a z preventivních důvodů bylo v ochranném pásmu kolem prvních tří ohnisek v Jihomoravském kraji zlikvidováno dalších 20.590 kusů drůbeže. Stát vyplatil kompenzace za více než 22 milionů.

Vlna nákazy, která Česko zasáhla loni, se postupně rozšířila do chovů ve většině krajů. Doposud bylo utraceno více kusů drůbeže než za všechny předchozí vlny nákazy dohromady. Za loňský rok to bylo 330.000 kusů, utraceny byly zejména nosnice, husy a kachny v komerčních chovech i domácích zájmových chovech. Kromě zvířat bylo podle dat ministerstva zemědělství zlikvidováno také zhruba 2,35 milionu násadových vajec a 2,6 milionu konzumních vajec. Nákaza se dodnes objevila v 58 ohniscích.

Ptačí chřipka se letos objevila už spíše jen v malých chovech. Ministerstvo za rok 2021 a letošní rok dohromady vyplatilo kompenzace za více než 196 milionů korun. Předpokládá se, že do konce roku vyplatí dalších 30 až 50 milionů.

Od 3. června je ČR oficiálně zemí bez výskytu ptačí chřipky, oznámila to Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH). Podle veterinární správy je to důležitý krok pro uvolnění obchodu s drůbeží se státy mimo EU.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už také u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci už několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Z třicítky druhů virů ptačí chřipky jsou často smrtelné dva. Nakažená zvířata mají dýchací potíže, trpí ztrátou chuti a hynou do dvou dnů. Existuje i lehčí forma, kdy má drůbež jen opelichané peří a snáší méně vajec.

zaz snm


Zdroj: ČTK, 20. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 08:19