Agris.cz - agrární portál

Analýza: Oběd v restauraci stojí v průměru 163 Kč, o 28 Kč více než v roce 2020

29. 6. 2022 | ceskenoviny.cz

Oběd v restauraci v první polovině června podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 163 korun, o 28 korun více než v roce 2020. Od začátku roku cena obědů roste každý měsíc o korunu až dvě. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci v první půlce tohoto měsíce vydali v Praze, a to 190 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 147 korun, se najedli v podnicích v Karlovarském kraji. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity. Výsledky dnes firma zveřejnila v tiskové zprávě.

Zaměstnavatelé přispívají pracovníkům na stravování podle Sodexo Benefity nejčastěji sto korun na den, za tuto částku se už ale lidé nenaobědvají nikde v zemi, uvedla firma. Nyní na zaplacení poledního jídla nestačí ve většině krajů ani daňově nejvýhodnější stravenka, jejíž hodnota pro letošní rok činí 150 korun. "Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část si často doplácí zaměstnanci, firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani na straně zaměstnavatele," uvedl za Sodexo Benefity Jan Michelfeit.

Ceny obědů ve stravovacích zařízeních rostou podle Michelfeita nepřetržitě už téměř rok. Restaurace dříve vytvořené rezervy použily na pokrytí ztrát kvůli nuceným uzávěrám v souvislosti s pandemií koronaviru, nyní si nemohou dovolit nést veškeré rostoucí náklady, řekl. Zároveň ale podle něj nepropisují vyšší výdaje do cen pro zákazníky v plné výši. "Jak vyplývá ze statistických dat, ceny zemědělských producentů se meziročně zvýšily téměř o 40 procent a ceny energií pro právnické osoby vzrostly za rok trojnásobně," dodal.

Zástupci restauratérů už dříve upozornili na to, že lidé si za dobu pandemie, kdy často pracovali z domova, odvykli chodit na obědy do restaurací a i z důvodu aktuálního zvyšování životních nákladů si nyní často do kanceláře nosí vlastní jídlo. Úbytek hostů, a také tržeb, v časech oběda potvrzují i data Sodexo Benefity, ve srovnání s předkrizovým rokem 2019 se podle nich pohybuje kolem 30 procent.

Vývoj cen obědů v restauracích od roku 2020 po jednotlivých krajích:

Kraj

2020

2021

červen 2022 (do 15. června)

Praha

145 Kč

169 Kč

190 Kč

Středočeský

140 Kč

163 Kč

176 Kč

Jihomoravský

135 Kč

160 Kč

171 Kč

Jihočeský

135 Kč

148 Kč

162 Kč

Plzeňský

136 Kč

155 Kč

166 Kč

Liberecký

137 Kč

153 Kč

160 Kč

Královéhradecký

128 Kč

149 Kč

163 Kč

Pardubický

130 Kč

151 Kč

162 Kč

Zlínský

129 Kč

141 Kč

149 Kč

Olomoucký

124 Kč

141 Kč

150 Kč

Moravskoslezský

126 Kč

144 Kč

155 Kč

Vysočina

130 Kč

143 Kč

148 Kč

Ústecký

128 Kč

141 Kč

148 Kč

Karlovarský

128 Kč

139 Kč

147 Kč

ČR

135 Kč

151 Kč

163 Kč

Zdroj: Sodexo Benefity

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 29. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:02