Agris.cz - agrární portál

Cena pšenice v Evropě i v USA se zotavuje ze čtyřměsíčního minima

29. 6. 2022 | ČTK

Cena potravinářské pšenice se zotavuje ze čtyřměsíčního minima, na trhu Euronext v Paříži stojí dnes tuna asi 355 eur (8780 Kč). Proti pondělí je to nárůst skoro o 1,5 procenta. Podobně se začala zvyšovat i cena pšenice na komoditní burze CBOT v Chicagu, kde mají vliv hlavně technické faktory, uvedla agentura Reuters.

Cena pšenice prudce vzrostla koncem února, což byla reakce na invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Tehdy zhruba z 265 eur za několik dnů vystoupila těsně pod 400 eur za tunu, po krátkém poklesu pak v polovině května zdolala hranici 450 eur za tunu.

Ukrajina je klíčovou zemí pro pěstování obilovin, ruská invaze ale komplikuje sklizeň a hlavně vývoz těchto komodit. Ruská vojska podle západních médií blokují důležité vývozní přístavy v Černém moři, ničí důležitou přístavní a dopravní infrastrukturu, likvidují obilná sila a nelegálně si přivlastňují ukrajinské zemědělské produkty.

Na diplomatické úrovni pokračují jednání o zprovoznění vývozních koridorů z ukrajinských černomořských přístavů, vzhledem k pokračující ruské invazi ale převládají pochybnosti, zda se podaří nějakou dohodu uzavřít. "Kdyby ta jednání šla dobře, budou ceny dál klesat. Jinak budou kolísat na vysokých hodnotách," řekl jeden z obchodníků v Číně. Cenu pšenice podporuje i poptávka dovozců.

Pšenice na burze v Chicagu se prodává zhruba za 9,40 USD za bušl (27,2 kg), což je v přepočtu zhruba 8090 Kč za tunu. Proti pondělí se její cena zvýšila téměř o 2,5 procenta. K poklesu na čtyřměsíční minimum přispěla nižší poptávka a předpoklad dobré sklizně v Severní Americe.


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 10:55