Agris.cz - agrární portál

Nizozemští zemědělci při protestu zahnali policii na útěk

30. 6. 2022 | ČTK

Nizozemští zemědělci v noci na dnešek při protestní akci zahnali policii na útěk, informovala místní média. Zemědělci demonstrovali před domy jednoho z poslanců a jedné ministryně, před dveřmi domu členky vlády shodili z nákladního vozu hromadu hnoje. Předtím prorazili za pomoci traktorů policejní zátaras.

Nizozemští zemědělci protestují proti vládním návrhům na snížení emisí oxidů dusíku a čpavku. Jde o změny, které vláda považuje za nevyhnutelné. Někteří zemědělci ale kvůli nim budou muset drasticky snížit počet hospodářských zvířat nebo se jich úplně zbavit. Omezení se týká i užívání umělých hnojiv.

Zpravodajský web NLTimes dnes zveřejnil fotografii, která ukazuje jednoho z demonstrantů, jak útočí na policejní dodávku bouracím kladivem. Videa zachycující násilné střety s policií zveřejnili lidé i na sociálních sítích.

Premiér Mark Rutte, který je momentálně v Madridu na summitu NATO, události odsoudil. Do Nizozemska vzkázal, že jde o "hrozivé scény". "Tohle je malá skupina zemědělců. Většina demonstruje civilizovaně, ale malá skupina překračuje hranici," řekl premiér.

Policejní šéf Willem Woelders řekl, že chování zemědělců bylo "naprosto nepřijatelné". Předseda zemědělské organizace LTO Nederland uvedl, že akce "ze sto procent odsuzuje". Policejní jednotky byly podle Woelderse nucené uprchnout, protože by při zásahu riskovaly své vlastní bezpečí. V souvislosti s nočními událostmi již policie zatkla deset lidí. Nespecifikovala ale, z čeho je obvinila.

Ministryně pro přírodu a dusíkovou politiku Christianne van der Walová-Zeggelinková nebyla doma, když protestující před jejím domem, kde se shromáždili už potřetí v jednom týdnu, vyložili hromadu hnoje. Zemědělci se shromáždili i před domem křesťansko-demokratického poslance Derka Boswijka, který doma také nebyl, byla tam ale jeho rodina. Poslanec proto prohlásil, že do konce týdne zůstane doma. Na svůj twitterový účet napsal: "Tento druh protestu je k ničemu. Přestaňte s tím!"

vdv jrm


Zdroj: ČTK, 30. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:02