Agris.cz - agrární portál

Moskva nechala z okupovaného Berďansku odplout první loď s ukrajinským obilím

30. 6. 2022 | ČTK

Z ukrajinského přístavu Berďansk, který okupují ruská vojska, vyplula pod ochranou ruského námořnictva první loď naložená 7000 tunami ukrajinského obilí. S odvoláním na dnešní oznámení místních úřadů dosazených Moskvou o tom informovala agentura AFP. Ukrajina je v evropském i celosvětovém kontextu důležitým vývozcem obilí, jehož blokáda působí problémy zejména některým zemím v Africe.

"Po několikaměsíční pauze opustila obchodní přístav Berďansk první obchodní loď, 7000 tun obilí odplouvá do spřátelených zemí," uvedl na komunikační platformě Telegram šéf proruské správy regionu Jevhen Balyckyj. "Bezpečnost nákladní lodě zajišťují plavidla a hlídkové čluny vojenské námořní základny Černomořské flotily v Novorossijsku," dodal.

Ukrajina už několik týdnů obviňuje Rusko z krádeží pšenice v oblastech okupovaných ruskou armádou na jihu Ukrajiny a z jejího nezákonného prodeje do zahraničí. Moskva toto obvinění odmítá.

Ukrajinský přístav Berďansk v Azovském moři dobyly ruské síly na začátku invaze. Nachází se v Záporožské oblasti, kterou stejně jako sousední Chersonskou oblast z velké části okupuje Rusko. Jeho vojska napadla Ukrajinu 24. února a Kyjev po čtyřech dnech potvrdil obsazení Berďansku.

Ruská invaze může podle expertů způsobit celosvětovou potravinovou krizi, protože Ukrajina nemůže kvůli ruské blokádě vyvážet úrodu z přístavů, které má stále pod kontrolou. Rusko tvrdí, že nechá ukrajinské lodě s potravinami odplout, pokud ukrajinská armáda uvolní námořní cesty. To Kyjev odmítá, protože se obává, že ruská armáda zaútočí na ukrajinské černomořské pobřeží. Rozhovory ohledně exportu ukrajinského obilí za účasti Turecka a OSN zatím nepřinesly žádné výsledky.

Moskva zřídila v Chersonské a Záporožské oblasti orgány nazývané "vojenská a civilní správa", které organizují rusifikaci oblastí. Proruské úřady se připravují na anexi těchto území Ruskem, jako tomu bylo v roce 2014 v případě ukrajinského poloostrova Krym.

lsk spr


Zdroj: ČTK, 30. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:23