Agris.cz - agrární portál

Zvyšující se ceny vstupů zatěžují pekárenský trh

30. 6. 2022 | pekarske-technologie.cz

V posledních měsících dochází k prudkému nárůstu cen energií i surovin. Pekaře nejprve zasáhly výkyvy počasí u klíčových producentů obilovin, dále koronavirová situace a nyní zase ovlivňuje náklady válka na Ukrajině, která se ovšem do cen ještě nestihla plně promítnout a další růst cen se tedy dá v následujících týdnech a měsících ještě očekávat.

Kombinace mnoha faktorů zvyšuje ceny snad všech vstupů, které jsou pro pekárenský průmysl důležité.  Dražší jsou obiloviny, tuky, pohonné hmoty, plyn i elektřina. Například mouka zdražila již víc než dvojnásobně, olej bude za chvíli na trojnásobku původní ceny a o pár korun na kilogram se zdražil i cukr. Za plyn si zákazníci připlatí desítky procent. Zda to bude 10 nebo 70% záleží na dodavateli a smlouvě. Cena elektřiny je dvojnásobná až trojnásobná a litr pohonných hmot se blíží padesáti korunám. To vše českým pekařům komplikuje podnikání.

Smlouvy s obchodními řetězci nedovolují pekařům reagovat flexibilně

Samotný fakt, že se zvyšují ceny, však není pro české pekaře tím nejhorším. Hlavním problémem je, že se ceny vstupů mění ze dne na den a pekaři na takovou situaci nejsou schopni tak rychle reagovat. Ještě nedávno platily stejné ceny vstupů několik měsíců, někdy i rok. Nyní se ceny mění ze dne na den a pekárny nestíhají upravit ceny pečiva tak, aby neztrácely na zisku.

Obzvláště problematické jsou potom smlouvy s řetězci, které vyžadují, aby byly informace o změně ceny oznámeny s minimálně měsíčním předstihem. Řetězce teprve potom s dodavateli vyjednávají novou cenu, takže se celý proces ještě protáhne. Než tedy pekárny stihnou upravit cenotvorbu, nesou rostoucí náklady samy, což je pro mnohé likvidační.


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 30. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:47