Agris.cz - agrární portál

Sucho a vysoké teploty na Slovensku podle zemědělců ovlivní sklizeň

1. 7. 2022 | ČTK

Výrazné sucho a vysoké teploty společně s dřívějším nedostatkem srážek ovlivní letošní sklizeň na Slovensku, soběstačnost u obilí si ale země zachová. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Slovenské zemědělské a potravinářské komory (SPPK) Jana Holéciová.

"Napříč celým Slovenskem nám zemědělci hlásí, že obilí sbírají při extrémním suchu. Takto závažný stav neměli za posledních pět let. Nedostatkem vláhy trpí nejen plodiny letního a podzimního sběru, ale v suchem nejvíce zasažených regionech i pícniny," uvedla Holéciová.

Suchá a teplá zima, stejně jako nedostatek srážek letos v květnu, zhoršily podle SPPK stav porostů. Z toho důvodu komora neočekává rekordní úrodu. V letošním týdnu sklizeň obilí na Slovensku zahajují regiony na jihu země, kde je dlouhodobě teplejší počasí než na severu Slovenska.

SPPK uvedla, že extrémní sucho zasáhlo více než třetinu území Slovenska. Nejhorší situace je na východě země.

Slovensko v těchto dnech zasáhlo mimořádně teplé počasí. Až do pátku platí pro více okresů na jižním a východním Slovensku nejvyšší stupeň výstrahy místních meteorologů před vysokými teplotami. Ty by se místy mohly vyšplhat až na 39 stupňů Celsia. Ve středu padl na Slovensku dosavadní teplotní rekord pro tento den, v jedné z obcí na východě země meteorologové naměřili 37,2 stupně Celsia.

Adrian Bobok spr


Zdroj: ČTK, 1. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 18:47