Agris.cz - agrární portál

Potravinářská komora ČR diskutovala s ministrem Nekulou o kompenzacích pro potravináře

1. 7. 2022 | Potravinářská komora

V minulém týdnu proběhlo pravidelné jednání Představenstva Potravinářské komory ČR (PK ČR) mimořádně na Ministerstvu zemědělství (MZe). Jednání se mimo zástupců PK ČR zúčastnil ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ředitel odboru Martin Štěpánek. Hlavním tématem jednání byly kompenzace cen energií v potravinářství.

Diskutující se dále věnovali problematice předsednictví ČR v Radě Evropy, dočasného krizového rámce státní pomoci na podporu hospodářství EU v souvislosti s ruskou vojenskou agresí vůči Ukrajině, otázkám úlohy potravinářského sektoru v rámci kritické infrastruktury a vládnímu návrhu zákona o významné tržní síle.

Ministr Nekula ocenil vzájemnou komunikaci mezi MZe a PK ČR právě zejména v otázce návrhu zákona o významné tržní síle, kdy po vyjasnění všech šumů a neustálých pozměňovacích návrhů se projednávání posunuje dopředu a existuje reálný předpoklad schválení zákona v průběhu září.

Diskutující apelovali na ministra Nekulu, aby pomohl potravinářskému sektoru a podpořil tak konkurenceschopnost českých výrobců potravin. Řada zemí Evropské unie již využila dočasného krizového rámce EK a pomohla tak svým podnikatelům. Pokud vláda potravinářům nepomůže převálcují je výrobci z okolních států, například v Německu, kde jsou energie levnější než v ČR nebo Polsko a Maďarsko, kde jsou díky dotacím až o 30 až 40 procent nižší výrobní náklady a potraviny jsou tak výrazně levnější.

Členové PK ČR upozornili ministra Nekulu, že pokud nedojde ke kompenzacím energií nebo jiné podpoře, skončí minimálně 15 % drůbežářských provozů, producenti vepřového masa i většina malých a středních pekáren. Zástupci potravinářů na závěr uvedli, že bez pomoci přežijí 2-3 měsíce, déle ale ne. Nicméně kritické období přijde pravděpodobně až po letních prázdninách.


Zdroj: Potravinářská komora, 1. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:03