Agris.cz - agrární portál

Francouzský zákon zakáže názvy potravin jako "vegetariánský steak"

1. 7. 2022 | ČTK

Francouzští výrobci potravin nahrazujících maso už nebudou moci pro své výrobky používat názvy jako "vegetariánský steak" či "veganská klobása". Od 1. října 2022 jim to zakáže nový zákon, který oslavují zástupci masného průmyslu, uvedl web stanice BFMTV.

"Nadále nebude možné používat terminologii tradičně spojovanou s masem či rybami pro produkty, které nemají původ v živočišné říši," stojí ve francouzském úředním věstníku. Zákon začne platit 1. října 2022, výrobci potravin mají ale čas až do konce roku 2023, aby změnili názvy produktů vyrobených před 1. říjnem.

Již roky připravovaný zákon je podle předsedy meziodborového sdružení pro skot a maso Jeana-Françoise Guiharda "zásadním krokem ve prospěch transparentnosti a informovanosti spotřebitele, jakož i ve prospěch zachování produktového know-how" masného průmyslu.

Národní federace svazu farmářů požaduje, aby vláda "přinesla spis i do Bruselu", aby pravidlo platilo na celounijní úrovni a nevztahovalo se jen na produkty vyrobené ve Francii, jak tomu bude nyní.

Francouzská Národní observatoř rostlinných potravin naopak uvedla, že zákon "staví Francii do konzervativní pozice" a "proti proudu evropského řešení současných problémů".

Na úrovni EU výrobci mohou svým rostlinným produktům dávat názvy tradičně spojované s masem. Výjimkou jsou ale produkty na bázi živočišného mléka, například jogurty či sýry; jejich rostlinné náhražky v názvu nesmí obsahovat tradiční pojmenování živočišných produktů.

vdv abl


Zdroj: ČTK, 1. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:28