Agris.cz - agrární portál

Botanická senzace v CHKO Brdy – nález vzácné orchideje

2. 7. 2022 | AOPK ČR

Po více než devadesáti  letech objevil milovník brdských lesů a vášnivý fotograf brdské přírody Karel Hutr botanický skvost v mechu - orchidej bradáček srdčitý  - v chráněné krajinné oblasti Brdy.

Nález této orchideje přirozeně vyvolal nejen mezi botaniky velký zájem. V současné době je její výskyt doložen jen z rašelinišť příhraničních hor, její objev uprostřed  Čech je tedy opravdovou senzací. To, že bradáček srdčitý v Brdech roste, je dalším důkazem, že Brdy jsou skutečným ostrovem horské přírody uprostřed Čech,“ raduje se Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Brdy.

Bradáček srdčitý patří mezi naše nejmenší orchideje. Dorůstá maximálně deseti centimetrů, má dva lístky a drobné, nenápadné květy. Je kriticky ohroženým druhem naší květeny. Běžnějším druhem je jeho blízký příbuzný bradáček vejčitý, jenž se v Brdech vyskytuje roztroušeně na loukách.

Poslední nálezy bradáčku srdčitého jsou z Brd zachyceny botanikem Karlem Dominem kolem roku 1930. Objev Karla Hutra, který našel velké množství těchto orchidejí uprostřed rašelinných smrčin v srdci středních Brd, je tedy opravdovou senzací. 

 

Kontakt:

Bohumil Fišer, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKo Brdy, tel: 724 204 129, e-mail: bohumil.fiser@nature.cz

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, tel: 724 102 406, e-mail: karolina.sulova@nature.cz,

 

 

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz. 


Zdroj: AOPK ČR, 2. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:30