Agris.cz - agrární portál

V Arboretu Bílá Lhota na Olomoucku se otevřela nová zemědělská expozice

4. 7. 2022 | ČTK

V objektu u Arboreta v Bílé Lhotě na Olomoucku se v pátek otevřela nová zemědělská expozice. Vlastivědnému muzeu v Olomouci, pod které arboretum spadá, se v ní podařilo nashromáždit kolekci předmětů, které se dříve v zemědělství používaly. A to včetně velkých a často již polozapomenutých strojů jako je například secí či žací stroj anebo mlátička s lisem na slámu, sdělili dnes ČTK zástupci muzea. Expozice zaujala místo v prostorách bývalého vepřína, který s arboretem sousedí. Náklady na expozici včetně rekonstrukce objektu představují zhruba pět milionů korun.

"Součástí expozice, která má vnitřní i venkovní část, je také jedinečná kočárová kareta ze začátku 20. století. Ta hospodáři sloužila jako dopravní prostředek při důležitých cestách - například do kostela, města anebo při slavnostních příležitostech. Dalším ze série ojedinělých exponátů je povříslovač Burco na výrobu slaměných povřísel. Ta se vyráběla zkrucováním z dlouhé obilné slámy, šlo o nezbytnou pomůckou při sklizni. Právě povřísly bylo posečené obilí vázáno do snopů," uvedl mluvčí muzea Antonín Valenta.

Pod venkovním přístřeškem mohou ode dneška návštěvníci obdivovat všechny velké zemědělské stroje, díky nimž sedláci celý proces pěstování obilí zvládli. "Jde o secí stroj, obilní žací stroj s hrsťovačkou, mlátičku s lisem na slámu a žebřinový vůz pro odvoz sklizně z pole. To vše doplňují další desítky předmětů spojených se zemědělstvím. Zajímavá je například kolekce včelařských nástrojů," doplnil Valenta.

V nové expozici jsou k vidění také ukázky plodin pěstovaných jak v tuzemsku, tak v zahraničí. O opojnou paletu vůní se ve venkovní části expozice postarají bylinkové záhony s několika desítkami léčivých rostlin. Pro nejmenší návštěvníky je připravené obří pískoviště.

Expozici muzeum budovalo čtyři roky, jejímu chystanému otevření předcházela kompletní rekonstrukce objektu. Nápad přeměny objektu na novou muzejní expozici přivítali i pracovníci sousedního arboreta. Podle nich se tak k této botanické zahradě připojí další prostory a expozice. Navíc toto místo podle vedoucí arboreta Barbory Součkové patřilo neodmyslitelně k panství jeho zakladatele Quida Riedela. "Získali jsme tak i novou plochu k rozšíření sortimentu arboreta o téměř padesát druhů trvalek a dřevin," uvedla již dříve vedoucí Arboreta v Bílé Lhotě Barbora Součková.

Alena Horáková


Zdroj: ČTK, 4. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 06:20