Agris.cz - agrární portál

V Německu od začátku roku potravinovým bankám přibyla polovina klientů

18. 7. 2022 | ČTK

Kvůli válce na Ukrajině, ale i kvůli rostoucím životním nákladům potravinovým bankám v Německu od začátku roku přibyla přibližně polovina klientů. Z průzkumu mezi 962 takovými organizacemi vyplynulo, že pro potravinovou pomoc si nyní chodí tolik lidí jako nikdy předtím.

Organizace Tafel Deutschland, která potravinové banky v Německu zastřešuje, uvedla, že podporu hledají více než dva miliony lidí zasažených chudobou. Německo má zhruba 83 milionů obyvatel. V nouzi žije každý šestý člověk.

Potravinovým bankám přibylo nejvíce klientů z řad uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny, dále jde o nezaměstnané, o lidi s nízkými příjmy a seniory. Téměř každá pátá z bank má ve srovnání se začátkem letošního roku dvojnásobný počet zájemců o pomoc. Každá třetí potravinová banka musela zastavit přijímání nových klientů, chybí jim jak potraviny, tak dobrovolníci. "Potravinové banky narazily na své hranice," uvedl šéf Tafel Deutschland Jochen Brühl. "Chudoba si žádnou letní přestávku neudělala, vidíme, že lidem chybí i ty nejzákladnější věci," dodal. Za chudého se v Německu považuje samostatně žijící člověk, jehož čistý měsíční příjem nepřesáhne 781 eur (asi 19.100 korun).

Potravinové banky vybírají přebytečné potraviny od výrobců a prodejců a rozdávají je potřebným. V celém Německu jim při tom pomáhá více než 60.000 dobrovolníků. Lidé tyto organizace mohou podpořit finančními dary nebo tak, že jim v obchodech jednoho z řetězců poukážou peníze za vrácené láhve.


Zdroj: ČTK, 18. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 22:20