Agris.cz - agrární portál

Výrobce medu: Lze očekávat lepší sklizeň než loni

20. 7. 2022 | ČTK

Letošní produkce medu by podle včelařů mohla být lepší než loni, kdy se ho v Česku podle Českého statistického úřadu vyrobilo 6086 tun. Ceny medu za první pololetí stouply o sedm procent. Podle Milana Špačka, jednatele společnosti Medokomerc, by ceny v následujících měsících už neměly výrazně stoupat. Uvedl to v tiskové zprávě.

Průměrná spotřebitelská cena jednoho kilogramu pravého včelího medu byla podle ČSÚ v lednu 182 korun, v květnu stál kilogram průměrně 195 korun. "Medu máme na skladě dostatek a určitě s ním do další sezony vyjdeme. Válka na Ukrajině sice zvedla jeho cenu, ale souběžně se všeobecným zdražování a rostoucí inflací klesne i odbyt," uvedl Špaček. "Tuzemští včelaři těsně před ukončením letošní snůšky potvrdili, že letošní rok bude lepší než loňský," dodal.

Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machovské včelám prospělo teplé počasí. "Včely dobře vyzimovaly, takže mohly okamžitě nalétávat k opilování květů. Včelaři nyní vytáčeli podruhé, pomalu začínají se zimním výkrmem," uvedla Machovská. Úspěšný rok podle ní potvrdí až listopadové statistiky.

Kromě loňského roku, kdy produkce medu mírně stoupla, v posledních pěti letech klesala. V roce 2020 se vyrobilo 4997 tun medu, což je nejméně od roku 2002, odkdy ČSÚ vede statistiky. V roce 2016 se vyrobilo více než 10.000 tun.

Špaček uvedl, že česká snůška dlouhodobě nepokryje tuzemskou produkci a med se do ČR dováží i ze zemí mimo EU včetně Ukrajiny. Upozornil na to, že bude málo takzvaného lesního medu, který vzniká z medovice vyskytující se na lípách, bucích nebo smrcích, na trhu tvoří dlouhodobě zhruba deset procent produkce. "Ve skladbě českého květového medu převládá med řepkový, jehož se letos sklidí nejvíc za poslední tři roky," doplnil.

V České republice je dlouhodobě v průměru osm včelstev na kilometr čtvereční a včelstev neubývá. Podle Dalibora Titěry z Výzkumného ústavu včelařského největší riziko do budoucna může být hlavně nedostatek vody a také šíření parazitů.


Zdroj: ČTK, 20. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 09:44