Agris.cz - agrární portál

MZe: Spotřeba vody v ČR loni stoupla na 93 litrů na osobu a den

28. 7. 2022 | ceskenoviny.cz

Češi minulý rok spotřebovali v průměru 93,2 litru vody na osobu a den, meziročně je to o čtyři litry více. Na veřejnou vodovodní síť bylo loni napojeno 96 procent obyvatel. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zemědělství. Vláda dnes projednala materiál, který informuje o stavu zásobování vodou.

"V porovnání s rokem 2001 se loni podíl obyvatel napojených na veřejné vodovody zvýšil o 12,6 procenta. Mírou dostupnosti nezávadné pitné vody se tak Česká republika rovná nejvyspělejším státům," uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Z dokumentu, která vláda projednala, vyplývá, že nejvíce obyvatel napojených na vodovod žije v Praze, Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji, naopak nejméně ve Středočeském a Plzeňském kraji.

Ministerstvo uvedlo, že spotřeba vody je v ČR jedna nejnižších v Evropě. Například v Itálii se loni spotřebovalo 220 litrů na osobu a den, v Portugalsku 204 litrů. Podobné hodnoty jako ČR má Slovensko nebo Estonsko. Ministerstvo upozornilo na to, že proti roku 1989 spotřeba vody na osobu a den klesla o 45,5 procenta.

Podle Nekuly se díky dostatečnému napojení na veřejnou vodovodní síť ani během suchých let neobjevily vážnější potíže se zásobováním obyvatel. "Problémy se však citelně projevily v některých obcích využívajících lokální zdroje podzemních vod a studny. Budeme proto pokračovat v našich programech na výstavbu vodárenské infrastruktury i v efektivním propojování vodárenských soustav," uvedl.

Materiál, který projednala vláda, také odkazuje na celostátní monitoring pitné vody ministerstva zdravotnictví. Z předlohy vyplývá, že mezi lety 2004 až 2021 se kvalita vody v České republice mírně zlepšovala.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 28. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:38