Agris.cz - agrární portál

Prazdroj udělal definitivní tečku za PET lahvemi. V plzeňském pivovaru demontuje stáčecí linku

29. 7. 2022 | svencom.cz

Na konci loňského roku přestal Plzeňský Prazdroj definitivně stáčet piva do PET lahví. Nyní dělá za tímto obalem symbolickou tečku. V areálu plzeňského pivovaru dochází v těchto dnech k demontáži stáčecí linky. Poslední PET lahve na ní byly stočeny 10. prosince 2021, od té doby Prazdroj plní všechny své značky pouze do sudů, tanků, skleněných lahví a plechovek.

„Naším cílem je maximální cirkularita obalů, to znamená využívat je opakovaně, nebo je vyrobit z použitého obalu, tedy z recyklátu. A to u pivních PET lahví nelze. Hlavní překážku u nich představuje vnitřní ochranná membrána, která je nezbytná pro zachování kvality piva. Materiál z pivních PETek tak lze recyklovat, ale nelze z nich znovu vyrobit znovu pivní lahve. Proto jsme od nich loni definitivně ustoupili,“ říká ředitelka firemních vztahů a komunikace Plzeňského Prazdroje Pavlína Kalousová.

Plzeňská PET linka měla kapacitu 18 tisíc lahví za hodinu a do provozu byla uvedená v roce 2011. „Posledních víc než sedm měsíců byla linka odstavená, nyní bude demontovaná a poputuje do zahraničí. Její další využití neznáme. Na jejím místě vznikne v areálu plzeňského pivovaru automatická třídírna skleněných lahví,“ doplňuje Petr Kofroň, manažer pivovaru v Plzni.

S koncem stáčení piva do PET lahví začal Prazdroj před dvěma lety, nejprve u značek Gambrinus, Radegast a Klasik. Loni v prosinci s nimi skončil i u značek Kozel a Primus. „Tímto krokem ušetříme ročně přes 1300 tun plastu. To vydá na řadu lahví dlouhou 2500 kilometrů, což odpovídá třeba trase z Plzně do Lisabonu,“ říká Pavlína Kalousová.

Podle dat Prazdroje tento krok preferují i spotřebitelé, zhruba dvě třetiny z nich přešly od nákupu piva v PET lahvích ke skleněným vratným lahvím, třetina lidí pak místo PETek nakupuje plechovky. V současnosti Prazdroj plní svá piva z více než 70 % do vratných obalů, tedy skleněných lahví a sudů. Zároveň významně navyšuje podíl recyklátu u plechovek. „V současnosti všechny naše plechovky obsahují v průměru už téměř 50 % recyklovaného hliníku. U plechovek Pilsner Urquell se nám podařilo jít ještě dál a podíl recyklovaného hliníku v obalu jsme zvýšili na úroveň 75 %, což je nejvyšší certifikovaná úroveň dostupná na tuzemském trhu. Ročně tak uspoříme díky novým plechovkám, které dodáváme na český trh i do zahraničí, přes 1500 tun nového hliníku,“ vysvětluje Pavlína Kalousová. Díky většímu poměru recyklovaného hliníku mají nové plechovky až o 30 % nižší uhlíkovou stopu. Výhodou hliníku je také skutečnost, že jej lze recyklovat v podstatě do nekonečna, přičemž kvalita materiálu zůstává stejná.

Prazdroj v loňském roce spolu s dalšími nápojovými společnostmi založil Iniciativu pro zálohování, která otevřela dialog o zavedení plošného zálohového systému na plechovky a PET lahve v Česku. „Inspirací pro nás byl zálohový systém na Slovensku, kde také působíme, a který jsme pomáhali spustit od letošního ledna. Cestou zálohování se již vydalo

12 evropských zemí, které tak dokážou vysbírat i více než 90 % plechovek uvedených na trh. Více než desítka dalších zemí zálohový systém připravuje. Věříme, že právě zkušenosti s přípravou slovenského systému i další zahraniční zkušenosti nám pomohou najít vhodné řešení i pro Českou republiku,“ říká Pavlína Kalousová.

 

Tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář je médiím k dispozici na těchto kontaktech: mobil: +420 735 189 368, email: zdenek.kovar@asahibeer.cz.

 

Poznámky pro editory:

· Maximálně šetrné chování k životnímu prostředí je součástí filozofie podnikání Plzeňského Prazdroje. Zaměřuje se na recyklaci a opětovné využívání obalů, dlouhodobě snižuje spotřebu vody, maximálně využívá obnovitelnou energii a omezuje používání plastů. Do roku 2030 by měla výroba Plzeňského Prazdroje dosáhnout uhlíkové neutrality.

· S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.

· Plzeňský Prazdroj získal v roce 2021 v žebříčku Byznysu pro společnost TOP Odpovědná firma dvě významná ocenění; v kategoriích Velká firma a TOP Odpovědná firma v reportingu.


Zdroj: svencom.cz, 29. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:12