Agris.cz - agrární portál

V Libanonu zakotvila syrská loď s ukradeným obilím z Ukrajiny, tvrdí Kyjev

29. 7. 2022 | ceskenoviny.cz

V libanonském přístavním městě Tripolis zakotvila syrská loď s nákladem obilí z Ukrajiny. Agentuře Reuters to dnes sdělilo ukrajinské velvyslanectví v Bejrútu, podle nějž obilí uloupilo Rusko na okupovaných územích.

Z údajů o lodní dopravě na internetových stránkách MarineTraffic vyplývá, že loď Laodicea zakotvila v Tripolisu ve středu. "Plula z přístavu na Krymu, který je pro mezinárodní lodní dopravu uzavřen, a vezla 5000 tun ječmene a 5000 tun mouky, u nichž máme podezření, že byly odvezeny z ukrajinských skladů," uvedla ukrajinská ambasáda v blízkovýchodní zemi.

Moskva dlouhodobě odmítá obvinění, že ukrajinské obilí z okupovaných území prodává do zahraničí. Ruské velvyslanectví v Bejrútu se k věci zatím nevyjádřilo.

Ukrajinský velvyslanec Ihor Ostaš se dnes setkal s libanonským prezidentem Michelem Aúnem, aby s ním záležitost projednal a řekl mu, že nákup ukradeného ukrajinského zboží by "poškodil vzájemné vztahy" mezi Kyjevem a Bejrútem, uvedlo velvyslanectví.

Libanonský ministr hospodářství Amín Salám uvedl, že celní úřad a ministerstvo zemědělství se touto věcí zabývají. Dříve tentýž den také sdělil, že vážný nedostatek chleba v Libanonu bude tento týden zmírněn novým dovozem pšenice. Neřekl ale, odkud bude pocházet. Vykládka lodi byla mezitím zastavena kvůli podezření, že převáží kradené zboží.

Loď Laodicea je jednou z trojice syrských plavidel, která podle Kyjeva převážela pšenici uloupenou ze skladů na ukrajinském území. Všechny tři lodě se od roku 2015 nacházejí pod americkými sankcemi.

Libanon v posledních letech prochází hlubokou hospodářskou krizí, která se projevuje mimo jiné vážným nedostatkem chleba. Libanon dříve dovážel asi 60 procent pšenice z Ukrajiny, ale tyto dodávky byly narušeny ruskou invazí a blokádou hlavních černomořských přístavů, přes které Ukrajina dříve vyvážela.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 29. 7. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:47