Agris.cz - agrární portál

Začalo vypouštění Orlíku, hladina během srpna klesne o více než osm metrů

2. 8. 2022 | ČTK

Povodí Vltavy začalo dnes vypouštět vodu z Orlické přehrady, hladina během srpna klesne o více než osm metrů. Opatření souvisí s pokračující stavbou bezpečnostního přelivu na hrázi. Vypustit je třeba přibližně 150 milionů krychlových metrů vody. V tomto týdnu nastane pokles pod kótu hladiny 345,60 metru nad mořem, což je provozní minimum plavební komory na vodním díle Kořensko, proplavování přes něj bude ukončeno, uvedl dnes na dotaz ČTK vedoucí centrálního vodohospodářského dispečinku Povodí Vltavy Karel Březina.

"Plavba na nádrži Orlík možná bude, nicméně celková plocha nádrže bude menší. Plavba bude možná rovněž v úsecích Vltavské vodní cesty od vodního díla Kořensko do Českých Budějovic a od Orlíku do Prahy a na Labskou vodní cestu," popsal Březina.

Zvýšení průtoku v Labi, které nastane díky zvýšení odtoku z Vltavské kaskády, způsobí podle Březiny vyšší vodní stav v neovlivněném úseku toku Labe. Může tedy napomoci i nabírání vody do vaků pod vrtulníky, které pomáhají hasit požár v Národním parku České Švýcarsko.

Stavba přelivu začala loni v říjnu, potrvá do roku 2026. Jeho účelem je snížit zatížení vodního díla při extrémních povodních. Investice vyjde zhruba na 1,8 miliardy korun. Podle Březiny pokračují zemní práce na otevřené části skluzu na vzdušní části hráze.

"V rámci zemních prací jsou prováděny i práce pro zabezpečení svahu kotvenými ocelovými sítěmi. Po snížení hladiny během srpna bude zahájena stavba ochranné jímky (dočasná hráz), pod jejíž ochranou se pak bude stavět nátokový objekt nového bezpečnostního přelivu," uvedl Březina. Ochranná jímka je podle něj budována proto, aby mohla stavba nátokového objektu pokračovat i v plavební sezoně v příštím roce, kdy má být hladina Orlíku na obvyklé úrovni.

Přeliv vznikne mimo těleso hráze poblíž administrativní budovy. Díky němu přehrada bezpečně zvládne desetitisíciletou povodeň, která odpovídá průtoku 5300 metrů krychlových za vteřinu. Posílí protipovodňovou ochranu na dolním toku Vltavy pro více než 240.000 obyvatel. Dalším přínosem bude nadlepšování průtoku v období sucha.

Orlická přehrada je největším vodním dílem v ČR. Její stavba začala v roce 1954 a hlavní část prací pokračovala až do roku 1961. V minulosti prošla mnoha zkouškami, těmi nejnáročnějšími byly právě povodně v letech 2002 a 2006.

sbe kš


Zdroj: ČTK, 2. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:25