Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo: Rusko bude kvůli slabší sklizni možná nuceno omezit vývoz obilí

8. 8. 2022 | ČTK

Rusku se letos kvůli nepříznivému počasí a nedostatku náhradních dílů pro zemědělské stroje zřejmě nepodaří sklidit plánovaných 130 milionů tun obilí. Uvedlo to dnes ruské ministerstvo zemědělství, podle nějž bude v důsledku toho možná zapotřebí omezit vývoz obilí do zahraničí. Informovala o tom agentura TASS.

Podle ministerstva je množství sklizeného obilí v současné době výrazně nižší než ve stejné době před rokem. "Pokud plánovaných objemů nedosáhneme, budeme muset přehodnotit naše vývozní plány v objemu 50 milionů tun," uvedl ministr zemědělství Dmitrij Patrušev. Menší sklizeň může mít podle něj negativní dopad na světový trh s obilím. Situace je obtížná především pokud jde o pšenici, dodal.

Rusko se spolu s Ukrajinou před invazí a následnými sankcemi podílelo na vývozu pšenice ve světě dohromady skoro třetinou. Na jejich dodávkách jsou závislé některé chudší země v Africe a na Blízkém východě. Západ sankce proti Rusku začal zavádět po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Západní země obviňovaly Rusko, že používá potraviny pro rozvojové země a možný hlad jako zbraň. Moskva a Kyjev koncem července podepsaly dohodu, která umožní vývoz ukrajinského obilí z ukrajinských černomořských přístavů. První lodě z nich už vypluly.

Autor: ČTK


Zdroj: ČTK, 8. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 19:27