Agris.cz - agrární portál

Krátošice na Táborsku se jako první obec napojí na vodovod firmy Intersnack

8. 8. 2022 | ČTK

Krátošice na Táborsku se stanou první obcí regionu, která se napojí na vodárenskou soustavu jižní Čechy přes privátní desetikilometrový vodovod společnosti Intersnack. Projekt za 19,5 milionu korun přivede pitnou vodu do 52 domů a chalup, dosud závislých jen na studních či vrtech. Obec ještě čeká na novelu státního rozpočtu a informace, kolik peněz v něm bude na podporu vodohospodářských projektů. ČTK to sdělil mediální zástupce Jihočeského vodárenského svazu (JVS) Zdeněk Zuntych.

"Už při projektování vodovodu přes náš katastr se jeho součástí stala odbočka pro obec a smluvní ujednání. A když Intersnack stavbu loni dokončil, hned jsme začali s přípravou. Pro nás to je doslova spása. Vždyť ani šedesát pět metrů hluboký obecní vrt už dnes nestačí. Voda z krajiny mizí, což vidí i lidé ve svých studních," řekl starosta František Zíma (Nezávislí). Letos zatím voda lidem v obci se 110 obyvateli nechyběla, předloni ale ano, dodal Zíma.

Obec už má stavební povolení a vybrala i firmu, která postaví vodojem a položí vodovodní potrubí. Čeká pouze na novelu státního rozpočtu. Krátošice požádaly o dotaci 12,3 milionu Kč, kterou ministerstvo zemědělství schválilo. Další čtyři miliony jim bezúročně půjčí JVS. Zbytek, něco přes tři miliony, zaplatí obec ze svého rozpočtu.

"Připojení na soustavu si obce financují samy. My se je snažíme podle daných pravidel podpořit ať zápůjčkou nebo příspěvkem. Bez vícezdrojového financování a dotací nejsou tyto vodohospodářské projekty myslitelné," uvedl ředitel JVS Antonín Princ. Jak doplnil, nejcennější pro něho je, že od privatizace v roce 1992 patří vodárenská soustava svazku měst a obcí, a je tedy stále v českých rukách.

Jihočeská vodárenská soustava měří přes 550 kilometrů, vodu z ní pije a používá na 400.000 Jihočechů, téměř dvě třetiny obyvatel kraje. Ročně soustavou proteče na 16 milionů metrů krychlových pitné vody. Nejvíc do Českých Budějovic, kde se spotřebuje 34 procent produkce.

Jihočeský vodárenský svaz měl loni výnosy 364,1 milionu, meziročně o 14 procent vyšší. Ztráta po zdanění stoupla o 5,4 milionu na 12,8 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy. Loni svaz investoval 59,4 milionu Kč, do oprav dal přes 18 milionů. Letos dokončí investice za dalších 100 milionů korun. Loni prodal svaz 15,8 milionu metrů krychlových pitné vody, meziročně o 8000 metrů krychlových méně. Výrobu ovlivnila druhý rok v řadě covidová opatření.

JVS je největším producentem pitné vody na jihu Čech. Zásobuje přes 170 měst a obcí, z nichž ale některé provozují i vlastní zdroje vody. Vlastníkem svazu je 267 obcí a měst.

vkc hj


Zdroj: ČTK, 8. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:06