Agris.cz - agrární portál

Zemědělci sklidili více než tři čtvrtiny ploch obilovin a přes 91 procent řepky

9. 8. 2022 | ceskenoviny.cz

Zemědělci v ČR dosud sklidili přes 78 procent obilovin. Žně, stejně jako v minulých týdnech, pokračují rychleji než loni, kdy bylo touto dobou sklizeno zhruba 30 procent ploch. Řepky je sklizeno přes 91 procent osetých ploch, minulý rok to bylo 62 procent. Za poslední týden výrazně pokročila sklizeň ozimé pšenice a jarního ječmene, kterých je už posekáno 81 procent ploch. Vyplývá to z dnešního žňového zpravodajství ministerstva zemědělství.

Mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha uvedl, že díky vyšším teplotám lze sklízet delší dobu během dne, obilí je také suché a lze ho sklízet vyšší rychlostí. Zemědělci také nemusí například dosušovat zrno v sušičce.

K 8. srpnu byly podle ministerstva zemědělství sklizeny obiloviny na ploše 1,015.446 hektarů z 1,298.775 hektarů osetých ploch. Minulý rok bylo touto dobou sklizeno přes 373.000 hektarů. Dosavadní produkce z obilovin je 6,18 milionu tun, řepky je sklizeno více než milion tun. Zemědělci sklidili již přes 96 procent ploch ozimého ječmene, od minulého týdne sklizeň pokročila jen o méně než procento.

"Významně pokročila i sklizeň ozimého žita, jarní pšenice a triticale, kde je sklizeno 56, 54 a 51 procent sklizňových ploch, v předchozím týdnu bylo sklizeno 21, 24 a 29 procent ploch," uvedlo ministerstvo. Nejvíce se podle něj tradičně opožďuje sklizeň ovsa, kde je zatím posekáno jen 26,8 procenta ploch.

Žně se podle úřadu blíží k závěru ve Zlínském a Jihomoravském kraji, ve kterých zbývá sklidit pouze jednotky procent ploch obilovin. Ve Zlínském kraji je již u konce sklizeň řepky, na jižní Moravě zbývá sklidit jen 0,3 procenta ploch. Sklizeň se naopak nejvíce opožďuje v Karlovarském kraji, kde je sklizeno 40 procent obilovin, v Libereckém kraji zhruba polovina.

Průměrný výnos obilovin je 6,09 tuny na hektar, u řepky je to 3,37 tuny na hektar. Výnos obilovin je o něco nižší než minulý týden. Minulý rok byl touto dobou průměrný výnos 6,47 tuny na hektar.

Ministerstvo má k dispozici analýzu kvality sklizně z laboratoře Agrotest fyto, která zkoumala 93 vzorků pšenice z letošní sklizně z doby mezi 29. červnem a 25. červencem. Hodnotila se kvalita pšenice ze Středočeského, Plzeňského, Ústeckého, Zlínského a Jihomoravského kraje a kvalita byla hodnocena jako velmi dobrá. Uskutečnila se také analýza 32 vzorků sladovnického ječmene z Jihomoravského, Zlínského a Středočeského kraje a podle výsledků lze konstatovat, že kvalita letošní úrody je dobrá, dodal resort.

Autor: SZIF


Zdroj: ceskenoviny.cz, 9. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:23