Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo: Produkce vína ve Francii se letos proti loňskému roku zvýší

10. 8. 2022 | ČTK

Produkce vína ve Francii se letos proti loňsku zvýší. Její objem ale může ovlivnit sucho, uvedlo dnes francouzské ministerstvo zemědělství. To ve svém prvním výhledu na letošní rok odhaduje, že produkce letos vzroste o 13 až 21 procent na 42,6 až 45,6 milionu hektolitrů. Rozmezí prognózy se podle resortu nachází až sedm procent nad pětiletým průměrem. Loni vinice zasáhly mrazy.

Většina oblastí Francie se letos těšila příznivějšímu počasí pro pěstování vinné révy než loni. Výjimkou jsou některé částí na jihozápadu země, které zasáhl mráz a krupobití, uvedlo podle agentury Reuters ministerstvo.

"Za těchto podmínek má produkce ve všech vinařských regionech s výjimkou Charentes tendenci k nárůstu oproti loňskému roku," uvedlo ministerstvo ve zprávě. "Půdní sucho v kombinaci s vlnami veder by však mohlo, pokud se udrží až do sklizně, tento nárůst omezit," dodal resort.

Suché a teplé počasí v letošním roce snížilo tlak chorob na vinnou révu a mělo by také vést k brzkému zahájení sklizně hroznů, uvedlo ministerstvo zemědělství. Sucho nicméně zasáhlo hrozny v regionech, jako je Alsasko na východě a Languedoc-Roussillon na jihozápadě, a začalo omezovat potenciál sklizně v Burgundsku.

Produkce v oblasti Bordeaux by měla klesnout pod pětiletý průměr. Mráz a krupobití tam podle resortu v různé míře poškodily přibližně 10.000 hektarů. V oblasti Champagne se naopak očekává dobrá sklizeň. Produkce se tam bude pohybovat nad pětiletým průměrem, k čemuž přispěly červnové srážky a omezené choroby révy.

Francouzský zemědělský sektor, největší v Evropské unii, se obává rostoucích ztrát v důsledku nejhoršího sucha v historii země. Francii zasáhlo několik vln veder.

lsk spr


Zdroj: ČTK, 10. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:39