Agris.cz - agrární portál

Tůně i upravený potok zadržují v lesích u Letohradu vodu a zmírňují sucho

10. 8. 2022 | Lesy České republiky, s. p.

Tři tůně, které Lesy ČR vyhloubily v lesích na Orlickoústecku v Pardubickém kraji, zmírňují sucho a prospívají lesu i mokřadním organismům. Zároveň vodohospodáři upravili úsek koryta bezejmenného pravostranného přítoku Tiché Orlice. Vše za 780 tisíc korun bez DPH.

Tůně zadržují v lese u Letohradu zvaném Smrčina až 1150 metrů krychlových vody. Vyhloubily se  na půdorysu původního rybníka zakresleného ve vojenských mapách z první poloviny 19. století. Průtočná Machovická tůň se rozkládá na 800 metrech čtverečních, dvě další na 140 a 170 metrech čtverečních. „Do koryta toku jsme umístili kamenný a dřevěný práh, aby voda odtékala pomaleji a zůstávala v krajině,“ doplnil Zbyněk Morkus, náměstek oblastního ředitele pro vodní hospodářství a investice ve východních Čechách.

Lesy ČR investují do obnovy vodních nádrží, revitalizace toků, tůní a mokřadů v rámci programu Vracíme vodu lesu stovky milionů korun ročně. Více čtěte zde: www.vracimevodulesu.cz.


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 10. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:54