Agris.cz - agrární portál

Nedostatek lesního medu musí výrobci řešit dovozem ze Španělska i Argentiny

12. 8. 2022 | ceskenoviny.cz

Kvůli chorobám a šíření kůrovce musí čeští výrobci takzvaného lesního medu nahrazovat domácí produkci dovozem ze zemí EU i z jižní Ameriky, například ze Španělska nebo Argentiny. Včely ohrožuje dlouhodobě onemocnění nazvané varroáza, kvůli kterému se uskutečňuje pravidelné preventivní přeléčení včelstev během sklizně medovicového medu. V tiskové zprávě to uvedla včelařská společnost Medokomerc, která je jednou z největších firem v ČR specializujících se na výkup medu a jeho následný prodej.

Z lesů také podle včelařů kvůli rozsáhlé kůrovcové kalamitě vymizely mšice, které patří mezi hlavní producenty medovicového nektaru. Včelaři provádějí preventivní přeléčení zimní generace včelstev na varroázu během července.

"Nechceme mít léčivo a med v jednom úlu, proto medovicový med v posledních letech tolik není. Dříve včelaři takový problém neměli, vytáčeli v červenci a srpnu, dnes se rozumný včelař soustředí na jarní a brzký letní med. Chceme mít hlavně zdravé včely. Když budeme mít medovicový med, ale včely budou napadeny, je to velké riziko," uvedl včelař Ondřej Lukeš z Křivoklátska.

Podle Milana Špačka z firmy Medokomerc je medovicový med u spotřebitelů oblíbený a kvůli jeho nedostatku v distribuční síti ho musí dovážet ze zahraničí, především ze Španělska, Argentiny nebo Uruguaye. "Lesní med se v dnešní době stal spíše raritou, ani tento rok se objem českého lesního medu nepodařilo zajistit v takovém množství, abychom ho mohli zákazníkům v tržní síti nabízet," uvedl.

V letošním roce byly podle monitoringu projektu Český Collos, na kterém se podílí vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, ztráty včelstev nejnižší od sezony 2013 až 2014, kdy projekt v Česku začal. Ztráty byly letos na konci podle údajů od 1154 respondentů 8,4 procenta. Vědci, kteří se projektu věnují, již dříve uvedli, že rozsáhlé úhyny včel se v ČR opakují v průměru jednou za dva až tři roky.

Podle veterinárního zákona má zodpovědnost za zdraví a pohodu zvířat chovatel. "Pomoc a poradenství v oblasti včelařství provádí takzvaní ústřední veterinární lékaři. Soukromé veterinární lékaře, kteří se včelami zabývají okrajově, sdružuje Komora veterinárních lékařů," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

V ČR byl minulý rok podle Českého statistického úřadu 661.000 včelstev a vyrobilo se 6086 tun medu. Včelařské statistiky vede také Českomoravská společnost chovatelů, podle které bylo v červnu v ČR přes 708.000 včelstev a 66.800 včelařů.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 12. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:32