Agris.cz - agrární portál

Hermann Kuffner vybudoval jeden z největších cukrovarů v monarchii

15. 8. 2022 | ČTK

Podnikatel Hermann Kuffner, který se narodil 16. srpna 1822, patřil k průkopníkům cukrovarnického průmyslu v českých zemích. Byl také významným veřejným činitelem, mimo jiné byl 26 let starostou Břeclavi.

Kuffner pocházel z významného židovského rodu, jehož výnosné podnikání založil počátkem 18. století Juda Löbl, nájemce knížecí lichtenštejnské palírny v Břeclavi. Jeho potomci pak podle nařízení císaře Josefa II. přijali nové jméno Kuffner, které pak díky svému podnikání proslavili téměř po celé tehdejší monarchii, a to hlavně díky brandy a dalším lihovinám či pivovaru Ottakringer, který dodnes vaří pivo ve Vídni.

Hermann Kuffner spolu s bratrem Jakubem a bratrancem Ignazem založil v roce 1861 v Břeclavi cukrovar, který se záhy stal největším zaměstnavatelem v regionu. Podnik z prudce se rozvíjejícího oboru tak významně rozšířil hospodářský komplex, který do té doby Kuffnerové vytvořili. Cukrovar se po modernizaci v roce 1893 stal jedním z největších v monarchii a kvalitní cukr se vyvážel téměř do celé Evropy. Jeho areál je ostatně dominantou města dodnes.

Kuffner, který zemřel v roce 1905, byl až do své smrti hlavou podniku. Mimo jiné také zakládal nadace a podporoval chudé, pro zaměstnance nechal stavět nájemní činžovní domy a domkářské kolonie. Nadaným studentům uděloval stipendia a zasloužil se o výstavbu synagogy. V roce 1873 byl zvolen prvním židovským starostou Břeclavi, působil též jako člen brněnské obchodní a živnostenské komory. V roce 1900 získal šlechtický titul.


Zdroj: ČTK, 15. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:27