Agris.cz - agrární portál

Tisíce Maďarů demonstrovaly proti novým předpisům o kácení

15. 8. 2022 | ČTK

Tisíce Maďarů před sídlem parlamentu protestovaly proti uvolnění pravidel pro těžbu dřeva, která vycházejí vstříc zvýšené poptávce po palivovém dříví v důsledku prudce rostoucích cen plynu a elektřiny. Uvedla to agentura Reuters.

Vláda premiéra Viktora Orbána s odkazem na následky války v sousední Ukrajině začátkem tohoto měsíce uvolnila předpisy o těžbě dřeva, což by podle ochránců životního prostředí a opozice mohlo urychlit odlesňování a poškodit životní prostředí.

Maďarsko je v energiích závislé na Rusku a premiér Orbán tvrdě lobboval, aby zajistil výjimku ze sankcí Evropské unie na dovoz ruské ropy. Zároveň zakázal vývoz paliv, včetně palivového dřeva, z Maďarska.

"Toto je naše společná budoucnost. Všichni pociťujeme dopady klimatických změn na naši kůži. Kácení stromů to jen zhorší," řekla demonstrantka Fanni Fodorová.

Demonstraci svolalo zelené hnutí LMP, které má v parlamentu pět ze 199 poslanců.

Vláda tvrdí, že Maďarsko může vytěžit 3,5 milionu metrů krychlových palivového dříví ročně a že uvolnění pravidel bylo potřeba kvůli nárůstu poptávky. Ta částečně vzrostla i tím, že Orbán omezil dotování cen energií pro domácnosti.

Seškrtání dotací podle prodejce eMAG způsobilo, že poptávka po kotlích na tuhá paliva, včetně uhlí a palivového dřeva, vzrostla oproti loňskému červenci téměř dvanáctinásobně.

Vláda tvrdí, že těžba dřeva by se zvýšila pouze v případě nouze. Některé ekologické skupiny už ale bijí na poplach.

"Uvolnění předpisů ve vládním nařízení je tak podstatné, že je srovnatelné pouze s těmi, které byly zavedeny ve 20. století za ještě kritičtějších okolností. Maďarské lesy se z těchto následků ještě plně nevzpamatovaly," uvedl v prohlášení László Gálhidy z maďarské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF).


Zdroj: ČTK, 15. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:19