Agris.cz - agrární portál

V potravinové bance Vysočina je asi o třetinu vyšší poptávka po jídle než vloni

16. 8. 2022 | ČTK

V Potravinové bance Vysočina sídlící v Ledči nad Sázavou je touto dobou asi o třetinu vyšší poptávka po jídle než obvykle. Od jara sice klesl odbyt jídla pro uprchlíky z Ukrajiny, ale víc potravin chtějí různé organizace pro své české klienty, ozývají se i sociální odbory z radnic, řekla dnes ČTK vedoucí banky Eva Šilhanová. V ledečském skladu teď chybí mouka, olej, cukr nebo trvanlivé kravské mléko. Velká podzimní sbírka potravin v obchodech bude až v listopadu.

Banka stále pravidelně zásobuje některé ukrajinské rodiny. "A zvedá se počet Čechů, kteří také potřebují potravinovou pomoc," uvedla vedoucí. Předpokládá, že počet lidí, kteří budou potřebovat pomoc, na podzim ještě stoupne. Rodiny začnou mít větší výdaje i kvůli tomu, že budou chystat děti do školy.

Po začátku války na Ukrajině pořádali sbírky potravin různé organizace i jednotlivci. To podle Šilhanové opadlo. "Sbírek už máme minimum, ale odběry se nám pořád zvedají," řekla. Méně se teď do skladu dostává také pečiva, zeleniny nebo ovoce, jejichž přebytky pracovníci banky pravidelně sváží z obchodů.

Potravin zatím letos banka vydala přes 226 tun, o 13,4 tuny víc než ve stejné době vloni. Potřeba jsou hlavně základní potraviny. "Už máme jenom těstoviny, rýži, nějaké rostlinné mléko, konzervy a dětskou výživu," uvedla Šilhanová. Na rozdíl od loňska má banka hodně zeleninových konzerv, například fazolí v rajčatové omáčce. Není to sice masová konzerva, ale i z nich si podle ní mohou lidé připravit nějaké jídlo s těstovinami nebo rýží.

Případní dárci se mohou ledečské bance ozvat. Na jaře třeba jeden zemědělec daroval hodně brambor. Pro větší množství potravin pracovníci banky zajedou, menší dary případně vyzvednou při pravidelném svážení potravin z prodejen.

Potravinová banka Vysočina je nestátní nezisková organizace, jejímž cílem je bojovat proti hladu, chudobě a plýtvání potravin. Vloni bankou prošlo 380 tun potravin, rozdělila je prostřednictvím pěti desítek různých organizací, spolupracuje také s většinou sociálních odborů v kraji.


Zdroj: ČTK, 16. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:32