Agris.cz - agrární portál

Rostoucí náklady likvidují české pekárny

18. 8. 2022 | pekarske-technologie.cz

Stále stoupající ceny vstupů znamenají pro mnohé pekárny konec. Ceny plynu se vyhouply o 300 %, a to se předpokládá ještě další nárůst. Pekárny nyní dají svým dodavatelům za mouku o 80 % víc a zdražení se nevyhnulo ani pohonným hmotám, elektřině a dalším vstupům.

Ceny vstupů však nejsou první ranou, kterou za poslední dobu pekárenský trh prožívá. Koronavirová situace zvýšila náklady na dodržování hygienických opatření a také znamenala v určitých obdobích nižší odbyt. Rostoucí ceny nyní brání zotavení trhu a vedou ho do další krize.

Situaci nepomáhají ani neustále se měnící ceny vstupů, které zabraňují rychlé reakci pekáren a smlouvy s řetězci, které vyžadujíí, aby byly informace o změně ceny oznámeny s minimálně měsíčním předstihem. Než dojde k dohodě, nesou pekárny náklady na svých bedrech a nezbývá než doufat, že tu tíhu vydrží.

Důsledky stoupajících cen

Činnost muselo ukončit již asi 5 % pekáren s celkovým ročním objemem výroby kolem jedné miliardy korun. Některé podniky nebyly schopné novým cenám čelit. Ostatní pekárny byly nuceny rostoucí náklady promítnout do cen pečiva. Například chleba nyní zákazník koupí o víc než 28 % dráž.

Díky vyšším cenám dávají zákazníci přednost základnímu pečivu, jako jsou rohlíky a chleba. Těžké časy zažívají střední podniky i malé řemeslné pekárny, jejichž sortiment je již běžně ve vyšší cenové kategorii.

Existuje řešení řešení?

Potravinářská komora radí využít dočasného krizového rámce EU a poskytnout pekárnám kompenzaci vysokých cen energií.

  

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 18. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 03:28