Agris.cz - agrární portál

Letošní sklizeň obilí v Německu je pod průměrem uplynulých let, dopady má sucho

24. 8. 2022 | ČTK

V Německu se v letošním roce sklidí asi 43 milionů tun obilí, což je sice více než loni, ale výrazně méně než průměr let 2014 až 2021. Dnes to na tiskové konferenci prohlásil šéf Svazu německých zemědělců (DBV) Joachim Rukwied, který za velkou nejistotu kvůli dlouhodobému suchu označil sklizeň kukuřice. Sucho ohrožuje i chovatele hospodářských zvířat, kteří už nemohou spoléhat na pastvu. Rukwied kritizoval návrh Evropské unie plošně snížit užívání přípravků na ochranu rostlin, což by podle něj mohlo ohrozit potravinovou bezpečnost v Evropě.

"Letošní sklizeň obilí je co do objemu o něco lepší než ta loňská, ale zejména kvalita pšenice je za očekáváním," řekl Rukwied. DBV předběžně odhaduje sklizeň obilí na 43 milionů tun, loni to bylo o tunu méně. Bez započtení extrémně suchého roku 2018 byla ale v letech 2014 až 2021 průměrná sklizeň obilí 45,6 milionu tun.

"Nejdůležitější kulturní rostlinou v Německu je pšenice, které jsme sklidili takřka 22 milionů tun. To je také o něco více než loni, ale v relaci let 2014 až 2021 jsme o osm procent pod průměrem," řekl Rukwied.

Letošní úrodu poznamenaly výrazné regionální rozdíly. "Dlouhotrvající sucho v mnoha regionech jasně ukazuje, že zemědělci pociťují dopady klimatických změn skutečně napřímo."

Podle Rukwieda nelze vzhledem k současným výnosům omezovat produkci potravin vyčleňováním půdy ze zemědělského fondu, stejně tak není možné vydávat plošné zákazy používání přípravků na ochranu rostlin. "S velkými obavami sledujeme návrh EU o ochraně přírody, který předpokládá rozsáhlé omezení přípravků na ochranu rostlin," řekl. "To, co teď EU navrhuje, by vyvolalo potravinovou krizi v Evropě. Zemědělci v Evropě včetně Německa by nedokázali zásobovat obyvatele domácími potravinami," uvedl.

Návrh je proto podle šéfa DBV potřeba upravit tak, aby zemědělská produkce a rodinné farmy měly budoucnost. Doplnil, že sami zemědělci chtějí používání přípravků na ochranu rostlin omezovat a že za správný krok považují také unijní strategii k posílení biodiverzity a udržitelnosti zemědělství.

Rukwied řekl, že na letošní úrodu má výrazný dopad sucho, protože od března v některých oblastech značně ubývalo srážek, což se odrazilo na kvalitě. Masivně podle něj trpí podzimní plodiny jako kukuřice, cukrová řepa a brambory, u kterých je nezbytné očekávat ztráty na výnosech. V některých regionech je půda natolik suchá, že to zkomplikuje nadcházející setí řepky a dalších meziplodin.

"Sucho postihuje i chovatele hospodářských zvířat, kteří už musejí sahat do zimních zásob, aby svým chovům zajistili krmivo," řekl Rukwied. Suché louky totiž znemožňují zvířatům pastvu.

Aleš Zápotocký spr


Zdroj: ČTK, 24. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 18:19