Agris.cz - agrární portál

Kalousi ušatí v noci naříkavě hvízdají i na městských sídlištích

29. 8. 2022 | Moravský ornitologický spolek

V posledních dnech se na členy Moravského ornitologického spolku obracejí lidé s dotazem, co je to za ptáky, kteří jim v noci hvízdají na sídlištích a v zahradách u domů. Málokdo ví, že jde o mláďata sov - kalousů ušatých.

V Přerově je nyní můžete slyšet v noci na Žižkově náměstí nebo na ulici Osmek.

Sovy se většinou chovají velmi tiše, a proto lidé netuší, že žijí i v těsné blízkosti domů, v zahradách a dokonce i na městských sídlištích. Výjimkou jsou mladí kalousi ušatí, kteří se po opuštění hnízda rozletí do okolí a žadoní o potravu od svých rodičů. Z různých stran je potom slyšet opakované a vytrvalé, naříkavé hvízdání.

Kalous ušatý je naší nejběžnější sovou, která hnízdí v polních remízcích, v sadech a zahradách. Vlastní hnízdo si nestaví, protože hnízdí ve starých hnízdech dravců, vran a strak. Kalousi začínají hnízdit velmi brzy, často již koncem zimy. Samice snáší 3 až 7 vajec, na nichž sedí 28 dní. Mladí kalousi opouští hnízdo po měsíci od narození, ale ještě další 2 – 3 týdny je rodiče krmí a učí lovit. V té době jsou nejvíce slyšet, ale jen málokdo je viděl. Ve dne jsou totiž ukrytí v hustých větvích převážně jehličnatých stromů. Pokud se chcete podívat, jak vypadají mladí kalousi, tak si je můžete prohlédnout na Videokanále MOS: http://youtu.be/UKjdWaxQres.

Text: Jiří Šafránek


Zdroj: Moravský ornitologický spolek, 29. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 16:01