Agris.cz - agrární portál

Na Dočesné v Žatci bude 45 pivovarů, návštěvníci si musí připravit víc peněz

1. 9. 2022 | ČTK

Na 65. ročníku tradiční Dočesné v Žatci na Lounsku budou moct tento víkend návštěvníci ochutnat pivo ze 45 pivovarů. Tak jako na jiné akce si však budou muset příchozí připravit víc peněz, pivo bude totiž dražší. Stojí za tím výrazný nárůst vstupních nákladů. Novinkou letošního ročníku je rozšíření scén ze čtyř na sedm. Čtyři budou k dispozici 2. i 3. září, další tři se připojí na sobotu. ČTK to dnes za pořadatele řekl ředitel Městského divadla Žatec Martin Veselý.

"Dočesná bude ve standardním rozsahu, novinkou je, že se na ní podílí víc organizátorů scén. My jsme jako divadlo zajišťovali program, techniku či brigádníky a teď děláme letní kino a zbylé scény dělají různé soukromé subjekty," uvedl Veselý. Chybět tak nebude hudba, dobové prodejní stánky s kejklíři či šermíři, program pro děti, pouť a samozřejmě pivo.

Hlavní hvězdy se představí v letním kině. Návštěvníci se mohou těšit na Pokáče, Olgu Lounovou, Kapitána Demo nebo Václava Neckáře. Veselý řekl, že vstupné do těchto prostor vyjde návštěvníka na 390 korun, vstup na ostatní scény je bezplatný. Příchozí se musí připravit na dražší pivo. Ředitel odhaduje, že z původních zhruba 30 až 35 korun letos vyjde jeden půllitr asi na 50 až 60 korun. Jaký bude o akci zájem, není podle Veselého jasné. Počítá s tím, že se oproti uplynulým rokům, kdy Dočesnou omezil koronavirus, příliš nezmění. Pokud to tak bude, přijdou desítky tisíc lidí.

Dočesná vznikla jako oslava dočesání posledního chmelového štoku. V Žatci má mnohaletou tradici. S víkendovou slavností je spojena ochutnávka piva různých pivovarů.

trs kš


Zdroj: ČTK, 1. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 04:52