Agris.cz - agrární portál

Ukrajina za srpen vyvezla o třetinu méně zemědělských výrobků než před válkou

2. 9. 2022 | ČTK

Ukrajina za srpen vyvezla čtyři miliony tun zemědělských výrobků, což jsou dvě třetiny množství, jaké za stejné období vyvážela před začátkem ruské invaze. Přes odblokované černomořské přístavy do zahraničí zamířilo přes 1,5 milionu tun zboží, jako je obilí nebo slunečnicový olej. Informoval o tom náměstek ministra zemědělství Taras Vysockyj.

"Směřujeme k obnovení předválečných objemů exportu," uvedl Vysockyj na internetových stránkách ministerstva zemědělství. Dodal, že 25 až 30 procent zemědělské produkce zůstalo na ukrajinském trhu, 70 procent bylo na export. Tento měsíc Ukrajina plánuje vyvézt pět milionů tun zemědělských výrobků.

Vývoz ukrajinské zemědělské produkce vzrostl díky dohodě o odblokování černomořských přístavů uzavřené v červenci mezi Ukrajinou, Ruskem, Tureckem a OSN. Vysockyj řekl, že z ukrajinských přístavů za tu dobu vyplulo přes 60 lodí. První loď s obilím od začátku ruské invaze na Ukrajinu z 24. února z ukrajinského přístavu vyplula 1. srpna.

hab nob

  


Zdroj: ČTK, 2. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 13:57