Agris.cz - agrární portál

Jak je na tom pekárenský průmysl v ČR?

5. 9. 2022 | pekarske-technologie.cz

O podíl na českém trhu se dělí asi 700 pekáren, z nichž 500 je řemeslných, 50 běžných průmyslových a zbytek jsou pekárny patřící obchodním řetězcům. Obchodní řetězce jsou povětšinou vlastněny zahraničními společnostmi, zatímco ostatní pekárenské podniky jsou výhradně české.

I přesto, že co do počtu dominují řemeslné pekárny, trh ovládají z 60 procent právě obchodní řetězce, které tak mají i moc udávat ceny pečiva. Pekárny ovládají dohromady jen asi 15 procent trhu a kolem 20 procent patří nezávislým prodejcům pečiva, jejichž podíl však stále klesá. Zbylý prostor na trhu patří například online prodejcům či stánkovému prodeji.

Kolik pečiva se u nás vyprodukuje?

Celý pekárenský trh vyprodukuje ročně 575 tisíc tun pečiva s celkovým obratem 25 miliard korun. Téměř polovinu celkové produkce činí chleba.

Jaké jsou mzdy v pekárenském průmyslu?

V loňském roce bylo v pekárenství zaměstnáno 22 600 lidí, jejichž průměrná mzda byla 25 807 korun. Mzdy v pekárenství jsou na samotném dně celého potravinářského průmyslu, a to i přes patnáctiprocentní nárůst. Zvýšení nákladů v pekárenství a růst inflace dělají ze zaměstnanců pekáren ohrožený druh. Zároveň jde často o náročnou práci s poměrně nepohodlnou pracovní dobou.

Rostoucí ceny pečiva nestačí dohnat rostoucí náklady

Pekárny již delší dobu bojují s rostoucími cenami vstupů. Obzvlášť astronomické ceny plynu, které vyletěly vzhůru o 350 procent, lámou mnohým podnikům vaz, protože většina z nich má plynové pece. S rostoucími náklady se samozřejmě zdražuje i pečivo, avšak ani vyšší ceny neumí vyrovnat enormně vysoké náklady. Například chléb sice meziročně zdražil o 5,50 Kč, avšak náklady na jeho výrobu stouply minimálně o 6,40 Kč.

Vláda s podporou trhu váhá

Svaz pekařů a cukrářů již delší dobu upozorňuje na nutnost kompenzací vysokých cen energií, avšak vláda zaujala vlažný přístup a k situaci se prozatím nijak nepostavila. Zatím pouze vyzývá ke zlevnění pečiva, které není ani opodstatněné, ani možné.


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 5. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.12.2022 17:27