Agris.cz - agrární portál

V soutěži Mlékárenského dne v Přibyslavi hodnotili odborníci 61 výrobků

8. 9. 2022 | ČTK

V letošní soutěži Mlékárenského dne odborníci hodnotili 61 mléčných novinek, skoro stejně jako před rokem. V nejobsazenější kategorii čerstvých, tvarohových sýrů a pomazánek uspěla nejlépe Mlékárna Polná. Ve zbývajících kategoriích dostaly nejvyšší hodnocení výrobky mlékáren Moravia Lacto, Madeta a sýrárny Brazzale Moravia. Jednatřicátá přehlídka mléčných výrobků v sobotu představí 20 mlékáren z Vysočiny a dalších krajů. Výsledky odborné soutěže, která přehlídce předchází, radnice zveřejnila na webu.

Lidé mohou soutěžní sýry, dezerty, pomazánky nebo mléčné nápoje v sobotu ochutnat v radničních sklepích a v areálu fary, svým hlasem mohou rozhodnout diváckou soutěž o nejlepší expozici mléčných výrobků.

Výrobky posuzovaly dvě tříčlenné komise. "Největší váhu má samozřejmě chuť a vůně," uvedl Jiří Štětina z Vysoké školy chemicko-technologické na středeční tiskové konferenci. Hodnocení se týkalo také vzhledu a konzistence mléčných výrobků a obalu. "A potom jako pomocné kritérium je ještě inovace, co je na tom výrobku nového," uvedl.

V kategorii čerstvých a tvarohových sýrů, tvarohů a pomazánek soutěžilo 23 výrobků. Nejvyšší počet bodů dostal balkánský sýr s rajčaty Mlékárny Polná. Obsahuje rajčata, která se na jihu Itálie suší na slunci zasypaná solí, uvedl jednatel Miloš Kvasnička. Jde o menší mlékárnu. "My jsme čtvrtá nejmenší mlékárna v republice, z těch původních klasických," podotkl.

Jihlavská mlékárna Moravia Lacto vyhrála kategorii mléčných nápojů a zakysaných výrobků se zakysaným nápojem MilkColáda Ananas a kokos. V této kategorii soutěžilo 17 výrobků. Sýrárna Brazzale Moravia sídlící ve Třech Dvorech u Litovle dostala první místo v kategorii zrajících přírodních sýrů, do níž bylo přihlášeno 14 výrobků. Lipánek českobudějovické Madety dostal nejlepší hodnocení mezi sedmi mléčnými dezerty a sladkými pomazánkami.

Před rokem se v Přibyslavi prezentovalo 23 mlékáren. Odborná porota tehdy hodnotila 69 mléčných výrobků, což byl zatím nejvyšší počet. O rok dřív soutěžilo 36 výrobků. Mlékárenský den byl tehdy kvůli epidemii koronaviru bez ochutnávky pro veřejnost.

vst gcm


Zdroj: ČTK, 8. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:53