Agris.cz - agrární portál

Porážky skotu na farmách jsou cestou ke kvalitě, nikoliv daňovým unikům

9. 9. 2022 | ASZ

Před několika dny proběhl českými médii článek České lesy jsou plné krav, zemědělci totiž našli nový trikkterý pobouřil velkou část členské základny ASZ ČR. Jedná se o rozhovor s předsedou Českého svazu zpracovatelů masa (ČSZM) Karlem Pilčíkem, ve kterém osočuje zemědělce, že úmyslně zneužívají evidenci zvířat k nelegálním porážkám a daňovým únikům. Celý problém však tkví v samotném legislativním nastavení porážek, které je uzpůsobeno zejména pro velká centralizovaná jatka a obsahuje některé neopodstatněné a zbytečné překážky, jež neodpovídají praktickému životu na farmách.

Někteří zemědělci si pak hledají alternativní cesty, jak ekonomicky nejefektivněji svá zvířata porazit. Podle aktuálních statistik Ministerstva zemědělství se k dubnu letošního roku v ČR chovalo více než 230 000 kusů masného skotu, a podíl „uprchlých“ zvířat (3 - 4 tis. ks za rok) tak na tomto stavu činí malé procento. Je proto zřejmé, že článek je populisticky zveličen, aniž by se hlouběji zabýval dalšími fakty a důvody, proč k nelegálním porážkám vůbec dochází. Řešením je bezpochyby větší legislativní podpora malofaremních jatek a umožnění porážek na pastvinách, která by zemědělcům umožnila porážet zvířata na svých farmách bez zbytečného transportu zvířat na vzdálená centralizovaná jatka. Tato zjednodušení, jež umožní spotřebitelům dostat se ke kvalitnějšímu a lokálnímu masu, Asociace soukromého zemědělství ČR dlouhodobě podporuje.  

Z pohledu welfare zvířat, ale i zemědělce, je nejlepší způsob usmrcení zvířete v jeho přirozeném prostředí, tedy přímo na farmě. Maso z takového zvířete má prokazatelně kvalitnější maso, neboť neobsahuje stresové hormony, které se do masa dostávají během transportu na jatka. Maso pocházející z farmářských porážek je navíc tuzemského, ba lokálního původu a nejde ani náhodou o anonymní surovinu, což mimochodem také znamená nejlepší prevenci rizik pro konečného spotřebitele, neboť ten by se k příslušnému chovateli poté, co by jej nákup u něj nějakým způsobem zklamal, už s vysokou pravděpodobností nikdy nevrátil. Nákup masa přímo od zemědělce je navíc nezpochybnitelnou formou posilování potravinové soběstačnosti, po které značná část politiků i spotřebitelů volá.

Názory předsedy ČSZM jsou popsány z pohledu korporátních firem, zpracovatelů masa, kteří se cítí být ohroženi narůstající konkurencí na trhu, a snaží se vyvolat mezi veřejností obavy o kvalitu masa, tak aby co nejvíce ochránili své podnikání. Přísnější regulace domácích porážek, po kterých pan Pilčík volá, celou situaci naopak zhorší. Cestou k řešení je naopak umožnit rozvoj malofaremních jatek – zemědělci pak budou moci legálně zabíjet zvířata na svých farmách. Je třeba podotknout, že v tomto směru je situace v České republice stále zanedbaná a neodpovídající řadě evropských států, kde jsou porážky a zpracování na farmách běžnou záležitostí. Je proto odpovědností státu nastavit současnou legislativu a podpory tak, aby umožnily zemědělcům rozvoj malofaremních jatek a minibouráren, které zaručí tu nejlepší možnou kvalitu masa pro spotřebitele a jsou důležitým doplněním lokální ekonomiky.

Anna Chladová, hlavní kancelář ASZ ČR a Jan Basař, člen Předsednictva ASZ ČR, chovatel masného skotu


Zdroj: ASZ, 9. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 18:51