Agris.cz - agrární portál

Ukrajinska pravda: Na polských hranicích stojí tisíce kamionů s úrodou

10. 9. 2022 | ČTK

Za katastrofální označil dnes list Ukrajinska pravda situaci na ukrajinsko-polské hranici, kde se fronta více než 2600 kamionů před přechodem Dorohusk-Jahodyn natáhla na 58 kilometrů a dosahuje téměř k městu Kovel na západě země. Zácpy před hraničními přechody sice bývají vždy, ale nyní se situace zhoršila kvůli nedorozumění s polskou stranou. "Zatímco se obě země snaží dosáhnout dohody, byznys trpí každý den milionové ztráty," píše deník.

K nynější zácpě na polských hranicích přispělo podle listu několik faktorů. Jednak ukrajinští zemědělci sklízejí a úrodu prodávají do sousedních zemí. Podle úřadů kamiony v srpnu vyvezly 625.000 tun zemědělských plodin a potravin, což je sedmkrát více než v dubnu.

Ukrajina sice nyní vyváží třikrát více zemědělských plodin a potravin po silnicích než dříve, ale polská kontrola nákladu na hranicích se zpomalila, ačkoliv by potřebovala zrychlit, napsal list. Podle náměstka ukrajinského ministra dopravy Mustafy Najema na konci srpna kontroly převážených plodin oproti předválečnému období trvaly čtyřikrát déle.

Třetím faktorem jsou stávky polských řidičů kamionů, kteří blokují silnici na protest kvůli ztrátě možnosti odbavení prázdných aut bez čekání ve frontě, jak s tím počítala původní dohoda obou stran, uzavřená po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Polští řidiči si podle serveru Onet.pl stěžují, že jim Ukrajinci rozbíjejí okna, ničí reflektory a zrcátka a někteří byli zbiti, když se pokoušeli s prázdným kamionem předjet frontu.

Pokud kamiony musely dříve na hranicích čekat tři až čtyři dny, nyní to trvá sedm až deset dnů.

Situace se podle listu může stát těžkou zkouškou pro ukrajinskou ekonomiku, protože dálnice přes západní hranici se za blokády přístavů stala největším zdrojem devíz pro ukrajinské exportéry. Podle šéfa celní správy Vjačeslava Demčenka stojí každý den výpadku tohoto bodu ukrajinský rozpočet 55 až 60 milionů hřiven (asi 36 až 40 milionů Kč).

Zdržování ukrajinských kamionů s úrodou na hranicích by podle listu mohlo nahrávat polským farmářům, ale úřady nabízejí vzájemné ústupky a hledají řešení. První výsledky by mohla přinést nynější návštěva polského premiéra Mateusze Morawieckého v Kyjevě.

msk jrm


Zdroj: ČTK, 10. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:56