Agris.cz - agrární portál

Vývoz potravin z Ukrajiny a Ruska podle OSN vzrostl, export ruských hnojiv ne

14. 9. 2022 | ČTK

Díky červencové dohodě o odblokování ukrajinských černomořských přístavů se zvýšil export zemědělských výrobků z Ukrajiny a Ruska, ale na nízké úrovni zůstává vývoz ruských hnojiv, i když se ho dohoda také týká. V úterý na to upozornila šéfka Konference OSN o obchodu a rozvoji Rebeca Grynspanová (UNCTAD). Nepodařilo se podle ní vyřešit finanční záležitosti kolem vývozu hnojiv a jejich přepravu, napsala agentura AP.

Grynspanová uvedla, že zatímco vývoz ruských potravin se mezi červnem a červencem zvýšil o 12 procent, OSN si dělá starosti s vývozem ruských hnojiv. Ta by bylo přitom v případě severní polokoule bylo potřeba dodat nejpozději do října a listopadu. Generální tajemnice UNCTAD také řekla, že cena hnojiv je nyní oproti začátku roku 2020 trojnásobná. Jako příklad dopadu tohoto zdražení uvedla západní Afriku, kde období, kdy se sejí plodiny na příští sklizeň, už skončilo a výsadba byla výrazně nižší kvůli vysokým cenám hnojiv.

Agentura AP podotýká, že ačkoliv mezinárodní sankce zavedené proti Rusku kvůli invazi na Ukrajinu se nevztahují na potraviny a hnojiva, válka vývoz produkce z Ruska narušila, protože s ním přepravní společnosti a pojišťovny nechtějí obchodovat. Grynspanová uvedla, že panovaly pochybnosti ohledně amerických a unijních sankcích a že OSN vyjasňovala, že na jídlo a hnojiva se opatření nevztahují, takže lodi je mohou převážet, banky mohou provádět transakce a lodi mohou vplouvat do evropských přístavů. OSN dělá, co je v jejích silách, aby umožnila export ruského čpavku, klíčové složky hnojiv, na světové trhy, řekla šéfka UNCTAD.

Potrubí, kterým čpavek proudí z ruského Povolží do ukrajinského přístavu Oděsa, bylo uzavřeno se začátkem ruské invaze na Ukrajinu 24. února. OSN podle agentury Reuters navrhuje, aby čpavek vlastněný ruskou společnost Uralchem dotekl potrubím k rusko-ukrajinské hranici, kde by ho nakoupila firma Trammo, obchodník s komoditami sídlící ve Spojených státech. Zástupce Tramma uvedl, že ho OSN v této věci firmu kontaktovala a že by rádo spolupracovalo. Uralchem na žádost o vyjádření nereagoval, píše Reuters.

Amir Abdulla, koordinátor OSN pro dohodu o obnově exportu ukrajinského obilí přes Černé moře, řekl, že ze třech odblokovaných přístavů vyplulo 129 lodí. Dohodu podepsaly Ukrajina a Rusko každý zvlášť s Tureckem a OSN. Otevřela cestu k obnovení vývozů zemědělských výrobků a hnojiv, jejichž výpadek znamená ohrožení pro globální potravinovou bezpečnost. Ukrajina a Rusko patří k předním světovým vývozcům těchto komodit. Platnost dohody vyprší po 120 dnech v listopadu a je možné ji obnovit. Ruský prezident Vladimir Putin dohodu minulý týden kritizoval, protože Ukrajina podle něho vyváží zemědělské výrobky a hnojiva do Evropské unie a do Turecka spíše než do chudých zemí. Na základě údajů OSN ale od obnovení vývozu v srpnu zamířila do členských zemí EU menší část vypravených lodí. Reuters uvádí, že dohoda o vývozu ruského čpavku by spíše přiměla Moskvu k tomu, aby dohodu prodloužila.

hab


Zdroj: ČTK, 14. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 19:40