Agris.cz - agrární portál

MŽP dá 2,5 mld. Kč na dotace na protipovodňová opatření a využití dešťové vody

14. 9. 2022 | ČTK

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vynaloží 2,5 miliardy korun na dotace na protipovodňová opatření a také na zachycování a hospodaření s dešťovou vodou. Žádosti o dotace z Operačního programu Životní prostředí mohou obce a další subjekty podávat ode dneška do konce října příštího roku. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo MŽP.

"Je jasné, že hospodaření s dešťovou vodou bude stále důležitější a na mnoha místech i nezbytné, abychom lépe předcházeli následkům sucha. Na druhou stranu je potřeba ochránit obyvatele před intenzivními dešti, které způsobují povodně. Na obojí myslí naše dotace," řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

V aktuální výzvě mohou zájemci žádat o dotace například na podzemní retenční nádrže, akumulační nádrže, systémy modrozelené infrastruktury, výměnu nepropustných povrchů za propustné či budování zelených střech. Na dotaci podle MŽP dosáhnou i ti žadatelé, kteří budou využívat přečištěnou šedou vodu namísto toho, aby ji rovnou pouštěli do kanalizace. Na tyto projekty je vyhrazená miliarda korun.

Dalších 1,5 miliardy korun rozdělí MŽP na dotacích na protipovodňová opatření. Žadatelé mohou přihlásit mimo jiné projekty, které zajistí přirozený rozliv povodní v nivách, zlepšení tvarů koryt vodních toků, uvolňování území ohrožených povodněmi včetně výkupu potřebných pozemků či obnovu, výstavbu a rekonstrukci ochranných nádrží.

Podle ředitele Státního fondu životního prostředí ČR Petra Valdmana se zájem samospráv o dotace trvale zvyšuje. Aspoň jeden projekt zaměřený na problematiku sucha, který získal dotaci z evropských fondů, je podle Valdmana v každé druhé obci v Česku.

Nynější dotace jsou určené především pro veřejný sektor, tedy obce, kraje, dobrovolné svazky obcí nebo školy, žádat ale podle MŽP mohou i další subjekty, třeba církve a nadace. Podrobnosti o výzvě naleznou zájemci na webu.

sdv mha


Zdroj: ČTK, 14. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:14