Agris.cz - agrární portál

Pivovar v Poličce zvýší ceny piva od prosince o pět procent

19. 9. 2022 | ČTK

Měšťanský pivovar v Poličce na Svitavsku od prosince zdraží o pět procent pivo. Kvůli zvyšujícím se nákladům to bude nezbytný krok. ČTK to řekl obchodní ředitel a prokurista podniku Karel Witz. Poličský pivovar vyrábí nepasterované pivo, existuje od roku 1771. Ceny zvyšují i jiné pivovary, od září Staropramen, od října Prazdroj, Velké Popovice a Radegast.

Náklady podle pivovaru významně rostou ve všech oblastech. Ceny sladu, základní suroviny pro výrobu piva, postupně stouply z 14.000 korun za tunu na 21.150 Kč. Po Novém roce nelze odhadnout, jak bude slad drahý, řekl Witz. Dodal, že rostou i další náklady.

"Kromě elektřiny a plynu se nám zvedly ceny na veškeré dodávky od spotřební chemie po náhradní díly a například jakékoliv investice do sanitace zařízení v ležáckém sklepě nebo do staveb. V přepravě piva doplácíme na transport a provoz nákladních a užitkových nákladních velkých a malých vozů," řekl.

Naposledy pivovar měnil ceník letos v dubnu u každého piva o 50 haléřů, předtím loni v květnu o stejnou částku. "Letos v srpnu jsem usoudil, že bychom měli navýšit cenu každého piva minimálně o pět procent k 1. prosinci 2022. Nechal jsem si to prověřit v září tohoto roku. Cenu upravovat určitě budeme," uvedl Witz.

Zákazníci také nevracejí lahve, což výrobu dál prodražuje. Z celkové produkce tvoří 16 procent lahvové pivo, tři čtvrtiny půllitrových lahví ale podnik nevybere zpět.

"Za každou novou láhev doplácíme přes dvě koruny včetně dopravy. Svaz pivovarů z Prahy bohužel dle stanoviska velkých pivovarů se zvýšením zálohy od pěti do sedmi korun nechce do budoucna už dále zabývat a ministerstvo průmyslu trvá na platné ceně za jednu pivní lahev včetně DPH tři koruny," řekl Witz. Na propad ziskovosti u lahvového piva společnost vydělává prodejem sudového piva, dodal prokurista.

Letošek se zatím jeví z pohledu produkce jako lepší. Do poloviny září pivovar uvařil přibližně o 5000 hektolitrů piva víc než loni. "Máme za to, že bychom letos ale měli mít vyšší výstav než uvedených 5000 hektolitrů piva," řekl Witz.

Loni podnik vyrobil 68.670 hektolitrů nepasterovaného piva, sudového piva bylo 53.877 hektolitrů, lahvového 14.793 hektolitrů. Pandemie covidu negativně ovlivnila výrobu. "Vloni jsme nemohli dodávat na hospody pivo více šest měsíců," řekl Witz.

Poličský pivovar si pravidelně odnáší ceny za nepasterizované pivo, naposledy z 65. Dočesné v Žatci, kde obdržel dvě druhá místa za světlé ležáky a třetí místo za tmavý za tmavé výčepní pivo.

Historii vaření piva v Poličce zaznamenávají prameny od roku 1517. Právováreční měšťané založili vlastní pivovar v roce 1771. V roce 1845 ho poničil požár. O 20 let začal fungovat nový, podnik od té doby působí na stejném místě. Witzovi jsou potomky poličských právovárečníků.


Zdroj: ČTK, 19. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 06:52