Agris.cz - agrární portál

Ministryně Hubáčková: Otvíráme Modernizační fond domácnostem, prioritou jsou nízkopříjmové. Na úspory energií je připraveno 55 miliard korun

23. 9. 2022 | Ministerstvo životního prostředí

Další finanční pomoc, která zmírní dopad vysokých cen energií na rozpočty domácností, představila ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. Modernizační fond nově pomůže přímo domácnostem se snižováním spotřeby energií díky 55 miliardám, které se budou rozdělovat přes program Nová zelená úsporám. Ten se ještě více zjednoduší a otevře širšímu okruhu domácností. Nabídne i peníze na částečné renovace, které mohou domácnosti provádět svépomocí a od příštího roku i dotace na výměnu plynových kotlů za obnovitelné zdroje.

„Aktuální bilance dotačního programu Nová zelená úsporám je opravdu rekordní,“ uvádí ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). „Od října loňského roku jsme přijali přes 56 tisíc žádostí o dotace v objemu 11,2 miliardy korun. Za letošek již evidujeme trojnásobný počet žádostí oproti celému roku 2020 a dvojnásobek oproti roku minulému. Skokový nárůst je patrný zejména u fotovoltaiky a tepelných čerpadel. Jen pro představu: zatímco v předchozí etapě programu jsme od roku 2015 do podzimu 2021, tedy za 7 let, přijali na fotovoltaické systémy 20 tisíc žádostí o dotaci, jen za posledních 12 měsíců jich dorazilo přes 34 tisíc,“ shrnuje ministryně.

„Počet žádostí, který jsme dříve zaregistrovali za jeden měsíc, nyní chodí za jeden den. Prostředky vyčleněné z Národního plánu obnovy jsou téměř vyčerpané, a proto musíme hledat nové zdroje. Finančními prostředky z Modernizačního fondu si vytvoříme v programu Nová zelená úsporám polštář pro kontinuální příjem žádostí na další roky a zároveň jej otevřeme dalším skupinám domácností, a to i těm nejvíce ohroženým energetickou chudobou, které nemají dostatek peněz na předfinancování, jako tomu bylo doposud,“ dodává Anna Hubáčková.

Posílení investic v programu Nová zelená úsporám o prostředky z Modernizačního fondu umožní ministerstvu i nadále podporovat potřebná úsporná opatření u obytných budov, jako jsou instalace domácí střešní fotovoltaiky či výměny zdrojů energie. Ministryně Hubáčková přidává: “Podpora by se od příštího roku měla rozšířit i na velmi žádané výměny plynových kotlů v domácnostech za obnovitelné zdroje.“ Program se také výrazně zjednoduší po administrativní stránce, bude obsahovat výhodnější podmínky pro domácnosti s nižšími příjmy a zvýhodnění pro budovy se sociálními byty.

„S cílem zajistit dostatek prostředků pro pokračování a rozšíření programu Nová zelená úsporám jsme v Modernizačním fondu vytvořili zcela nový program HOUSEnerg zaměřený na zvýšení energetické účinnosti v rezidenčním sektoru. Ten bude zdrojově pokrývat jak standardní program Nová zelená úsporám, tak připravovaný podprogram NZÚ light, od příštího roku počítáme i s výměnou plynových kotlů. Program připravujeme dlouhodobě, průběžně komunikujeme s Evropskou investiční bankou. Pokud jej na svém říjnovém jednání schválí Investiční výbor, jsme připraveni postupně doplňovat finanční zdroje do Nové zelené úsporám a zároveň budeme tento standardní program průběžně rozšiřovat o nové aktivity,“ uvádí Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, jehož úřad je za rezort příjemcem a zprostředkovatelem finančních prostředků z Modernizačního fondu.

„S Ministerstvem životního prostředí se spolupracuje velmi dobře. Mimořádně důležité je pro nás chystané energetické poradenství. V Brně bychom rádi zřídili Energetickou kancelář, která by lidem radila, jak na úspory, a to nezávisle na dodavatelích,“ doplňuje 1. náměstek primátorky Brna Petr Hladík (KDU-ČSL). A dodává: „Chceme zabezpečit maximum tepla pro Brno pomocí lokálních obnovitelných a dostupných zdrojů. Naší vizí pro rok 2026 je teplo poskládat ze čtyř pilířů. Využít chceme odpady, které spaluje ZEVO SAKO Brno. Druhým zdrojem bude odpadní voda z čističky odpadních vod Brněnské vodárny, třetím pilířem biomasa (štěpka), kterou zužitkují Teplárny Brno. V neposlední řadě pak využijeme bioplyn a čistírenské kaly.“

Peníze budou i na „rychlá“ zateplení

Součástí balíčku rychlé a efektivní pomoci domácnostem z prostředků Modernizačního fondu bude i připravovaný program Nová zelená úsporám light. Ministerstvo v něm podpoří snadno realizovatelné úpravy a částečné renovace rodinných domů, které domácnostem přinesou okamžitou a citelnou úsporu energií. Jedná se o úpravy typu zateplení fasády, stropu pod půdou, střechy, výměny oken či dveří, a to bez nutnosti projektu a složitých energetických výpočtů.

„Půjde opravdu o rychlá opatření s významným efektem úspory energie, určená prioritně pro vlastníky domů nejvíce ohrožené energetickou chudobou. Program, který ve zkratce označujeme jako NZÚ light, bude pracovat s jednotkovými dotacemi dle rozsahu opatření. Domácnost na takové renovace obdrží v součtu až 150 tisíc korun, a to i předem formou zálohy,“ uvádí šéfka rezortu životního prostředí Anna Hubáčková.

Program bude doplňovat standardní podporu z Nové zelené úsporám, zejména s ohledem na menší rozsah opatření. Ta budou moci být realizována jak svépomocí, tak dodavatelsky. Do budoucna by se pak měla stát základem komplexnějších energeticky úsporných rekonstrukcí budovy.

Široká poradenská síť – společný cíl MŽP a MPSV

S cílem dostat se co nejblíže k občanům, poskytnout kvalifikované poradenství, počínaje sociálními dávkami a možnostmi řešení energetických úspor a využití OZE konče, buduje MŽP spolu s MPSV společnou robustní poradenskou síť. Její součástí se stanou i krajská pracoviště SFŽP ČR, která nyní slouží primárně jako poradenská místa pro zájemce o finanční podporu z programu Nová zelená úsporám.

„V rámci rozšířeného poradenství předpokládáme vedle krajských pracovišť SFŽP ČR i přímé zapojení úřadů práce, sociálních pracovníků a Místních akčních skupin. Nejvíce ohroženým domácnostem chceme zajistit maximální asistenci s dotacemi. Velký potenciál vidíme i v zapojení obcí, s nimiž jsme si spolupráci vyzkoušeli již u dřívějších kotlíkových půjček. Naším společným cílem je, aby se informace dostaly opravdu ke každému, kdo je potřebuje,“ uvádí Anna Hubáčková.

Modernizační fond – nositel budoucí komunitní energetiky

Modernizační fond představuje klíčový zdroj finančních prostředků pro zajištění energetické nezávislosti Česka. V závislosti na vývoji trhu s emisními povolenkami je v něm do roku 2030 dostupných minimálně 300 miliard korun. Velká část investic jde na výstavbu nových solárních elektráren, modernizaci energetických provozů a teplárenství. Od letošního srpna nabízí peníze ale i obcím a městům, pomoc směřuje na výstavbu komunálních fotovoltaických elektráren.

„Výzvy jsou otevřeny i pro větší města i malé obce do 3 tisíc obyvatel. K dispozici jsou aktuálně 4 miliardy korun. Obecní FV projekty nejenomže urychlí rozvoj komunitní energetiky, ale zároveň nepřímo podpoří i samotné domácnosti,“ uzavírá ředitel SFŽP ČR Petr Valdman.

Prezentace (PDF, 1 MB)

Tiskové oddělení MŽP

tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534

e-mail: tiskove@mzp.cz


Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 23. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:07